Naslovnica Preporučujemo Koncert mješovitog hora Camerata Slovenica

Koncert mješovitog hora Camerata Slovenica

Slovensko društvo Cankar iz Sarajeva vas poziva na Koncert mješovitog hora Camerata Slovenica koji će se održati u petak, 02.07.2021. u 19h, Crkva Sv. Ante na Bistriku

Koncert mješovitog hora Camerata Slovenica se organizuje povodom završetka koncertne sezone 2020./2021., a ujedno i obilježavanja Dana državnosti Republike Slovenije koja ove godine obilježava i 30 godina svoje nezavisnosti.

Horom diriguje Alek Isaković, koji je ujedno i umjetnički direktor MePZ Camerata Slovenica, a na koncertu će učestvovati solisti: violončelistkinja Nejla Komar, sopranistice Mihaela Pavlović i Emina Porča te bas Ivan Milošević, a sve uz klavirsku pratnju Amile Rančić.

Program koncerta je veoma raznovrstan te obuhvata djela različitih karaktera, epoha i kompozitora, od sakralnih pjesama na latinskom jeziku, preko slovenskih narodnih pjesama aranžiranih za hor, potom djela iz pera bosanskohercegovačkih autora pa do najljepših solo arija iz opera i ciklusa solo pjesama, kao i prelijepih stavaka za violončelo solo. Iako hor njeguje tradiciju slovenačkog horskog pjevanja, izvodi i poznata djela klasične evropske horske literature, kao i domaćeg stvaralaštva.

Slovensko kulturno društvo “Cankar” – Sarajevo, postoji od 1934. godine. Silom prilika je imalo prekide u radu (1941.-1945.g i 1951.-1993.g). Djelovanje društva je po treći put obnovljeno 13.03.1993. od kada radi bez prestanka. Mješoviti zbor „Camerata Slovenica“ djeluje u okviru Slovenskog društva “Cankar” iz Sarajeva, koje čuva slovenačku muzičku tradiciju i predstavlja društvo na umjetnički način.

Prvi nastup hora je bio 22. decembra 1994. godine i taj datum se računa kao rođendan MePZ „Camerata Slovenica“. Od tada do danas zbor je bio pod vodstvom različitih dirigenata. Zbor je imao brojne nastupe povodom slovenačkih kulturnih praznika, na Cankarovim danima, na BH televiziji, na susretima horova u Banjoj Luci, Tuzli, Sarajevu, na Festivalu Basčaršijske noći, kao i nastupe u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Italiji i drugim zemljama. U oktobru 2020. godine hor je na 19. Horskom festivalu „Majske muzičke svečanosti“ u Bijeljini (online izdanje) osvojio zlatnu medalju sa 96 bodova u kategoriji A1 – Mješoviti kamerni horovi.

Prethodni članakSarajevski mural “Naši heroji” rezultat je radionica ilustracije i dizajna
Naredni članakBBI banka i Mastercard nagrađuju 2021: „Karticom plati ili prisloni, ekstra su pokloni!“