„Nije jednostavno kada želiš savršenu tortu. Zamisliš sebi kombinaciju okusa u glavi i kreneš da sastavljaš recept. Znala sam da želim neku pravu ljetnu tortu, osvježujuća i prozračnu. Mousse od vanilije i bijele čokolade odlično će razbiti reski okus limuna i očaravajućih malina u biskvitima, te će donijeti osvježenje u ljetnom danu.” – ovako svoju priču započinje tridesetjednogodišnja Alma Bubić. Ova kreativna Zavidovićanka svoje pratioce na društvenim mrežama svakodnevno oduševljava različitim bezglutenskim slasticama u koje ulaže mnogo vremena i truda. Na njezinom Instagram profilu gospodjicasarlota koji je pravi mali raj za oči možete pronaći ukusne torte, slasne kolače, kekse i čokolade, a sve navedeno i još mnogo više Alma pravi bez glutena.
Za sve one koji ne znaju – gluten (lat. gluten – ljepilo) predstavlja kompleksnu smjesu proteina zvanu prolamini, a osim u pekarskoj industriji gluten se koristi i kao alternativa hrani baziranoj na soji. Ova smjesa proteina je za većinu ljudi sigurna za korištenje no, istraživanja pokazuju kako više od 0.6% populacije u 21. stoljeću boluje od celijakije – autoimuna bolesti nastale negativnom reakcijom tijela na gluten.

„Uz mamu i sestru sam zavoljela da kuham, ali se ta ljubav dublje razvijala tijekom studija. Uvijek mi je veći izazov bilo spremanje slastica nego slanih jela, ali sam imala dosta prilika da eksperimentiram i otkrivam nove okuse.” – navodi Alma, te dodaje kako su upravo njezini prijatelji i poznanici bili i njezini prvi kupci.
Kako je nastao profil gospodjicasarlota?
Jedan od početnih izazova mi je bio naziv profila, nakon čega je na scenu stupila moja omiljena torta Šarlota – bezvremenska, nježna i romantična i tako je rođena gospodjicasarlota. Također, jedan od prvih recepata koje sam podijelila sa svojim pratiteljima je upravo recept za tortu Šarlotu.
Zašto gluten free slastice?
Moja priča sa glutenom, tj. intolerancijom na gluten počinje 2017. godine. Nakon konstantnih stomačnih bolova, nadutosti, probavnih smetnji, hroničnog umora i anemije koja se stalno vraćala utvrđena mi je necelijačna glutenska osjetljivost, točnije intolerancija na gluten. U tom trenutku je bilo najteže razumjeti šta smijem, a šta ne smijem jesti, nakon čega sam ponovo učila kako da spremam hranu. Dosta teže je pripremati sa bezglutenskim brašnom, pogotovo onda kada ste početnik. Bilo je tu i neuspjelih pokušaja, a i onih koju su uspjeli od prve. Činjenica da živimo u sredini gdje gluten free proizvodi i nisu toliko rasprostranjeni je bila dodatni izazov. Naravno, torte na rođendanima, svadbama i drugim prigodama otpadaju. Ne smijete pojesti taj komad torte ma koliko god on primamljivo izgledao, jer time ugrožavate svoje zdravlje. Upravo zato polako sam počela da sastavljam vlastitu ponudu gluten free slastica koja sadrži mini krafnice, čokoladna srca, kekse i sladolede punjene raznim mousse punjenjima, ali i torte i ručno rađene čokolade. Najbolje od svega je to što možete i sami sastaviti box sa slasticama i iznenaditi vama dragu osobu, jer slastice su uvijek dobar poklon.
Gdje pronalaziš inspiraciju za kreiranje novih slastica?
Najprije sam željela da neke od svojih omiljenih slastica napravim u bezglutenskoj varijanti. Dosta vremena provodim čitajući i tražeći nove recepte, pa tako često dobijem inspiraciju za novu tortu. Nekada jednostavno zamislim sebi neku kombinaciju okusa i krenem da eksperimentiram. Tako na mom Instagram profilu možete pronaći recept za bezglutenske piškote i spremiti svoje omiljene slastice.
Po kojoj slastici si postala prepoznatljiva?
Mislim da bi na to pitanje najbolje odgovorili ljudi oko mene, ali ako moram nešto navesti to bi bila čokoladna srca punjena moussom od pistacija i malinama. Također, ljudi prepoznaju moje radove po nježnom izgledu torti koje pravim. Divna je stvar kada vam ljudi ukažu povjerenje da dekoraciju torte uradite po svojoj želji.
Prema tvom mišljenu koja je tvoja najbolja torta i zašto?
Za mene je to Poppy dream cake koju sam napravila za svoj rođendan. U njoj se nalaze sočni i mirisni biskviti sa makom i limunom, te slatke borovnice ušuškane u mascarpone kremu sa bijelom čokoladom. Uvijek su mi bile draže torte koje su kombinacija voća i čokolade. Ova torta je nastala onda kada sam kod jedne blogerke vidjela tortu koja je u biskvitima imala limun i borovnice, nekako su mi se mak i bijela čokolada činili kao logičan slijed sastojaka.
Tko je tvoja najveća podrška?
Porodica, zaručnik i prijatelji.
Kako izgledaju tvoji planovi i želje za budućnost?
Voljela bih upisati neku vrstu obuke za slastičarstvo kako bih o tome imala i formalno znanje, jer sve što znam naučila sam sama. Željela bih da u narednim mjesecima registriram svoj mali biznis koji trenutno postoji na društvenim mrežama, te da iz virtualnog pređem u stvarni svijet kao vlasnica prve gluten free slastičarne.
Almine vrijedne ruke, osim što prave najbolje bezglutenske slastice, izrađuju i odgovarajuću ambalažu za pakiranje istih, a svoju kreativnu stranu ova Zavidovićanka pokazuje i kroz fotografije koje svakodnevno objavljuje na društvenim mrežama. Svi oni koji imaju problem s glutenom, kao i oni koji žele isprobati slastice gospodjicesarlote Almi se mogu javiti putem njezinog Instagram ili Facebook profila i na taj način podržati njezin rad, ali i želju za otvaranjem bezglutenske slastičarnice.
Piše: Samra Šakanović Prgić