Naslovnica Zdrav život Koji su glavni krivci što se godišnje se u Evropi baci 88...

Koji su glavni krivci što se godišnje se u Evropi baci 88 miliona tona hrane?

Donosimo vam savjete kako da hranu što duže održite svježom, i smanjite količinu hrane koja se baca.

Koliko puta ste u smeće bacili neiskorištenu hranu kojoj je istekao rok ili je promijenila ukus i strukturu, samo zato što ste na nju zaboravili ili je niste primjetili u mnoštvu drugih namirnica u frižideru? Loša organizacija frižidera i nepravilno skladištenje namirnica ne samo da nam troše više novca nego što je potrebno, već predstavljaju i jedan od glavnih krivaca za stvaranje zabrinjavajuće količine otpada od hrane. Agencija za hranu i agrikulturu Ujedinjenih nacija upozorava da kada bi hrana koja završi kao otpad bila država, našla bi se na trećem mjestu zemalja svijeta po količini emitovanih gasova staklene bašte.

Organizacija je pola posla

Dobrom organizacijom frižidera smanjujete procenat hrane sa isteklim rokom trajanja. Zarad bolje preglednosti potrebno je slijediti nekoliko savjeta. Iskustvo kaže da su gornje police frižidera idealne za skladištenje hrane koja se može odmah konzumirati, srednji nivoi su, pak, najoptimalniji za čuvanje mliječnih proizvoda, dok su donji rezervisani za meso i ribu. Bočne pregrade se smatraju najpogodnijim za artikle koje najčešće koristite – soseve, sokove ili začine.

Kreiranje zona unutar frižidera pomaže vam ne samo da brže uočite šta se u njemu nalazi već i da izbjegnete unakrsnu kontaminaciju namirnica. Neadekvatno miješanje namirnica koje proizvode etilen i onih koje su na njega osjetljive, poput špargle, zelene salate ili brokolija, može dovesti do prijevremenog sazrijevanja, pa čak i truljenja. Takve osjetljive namirnice je neophodno čuvati na adekvatan način. Samsung RB7300 frižider posjeduje Optimal Fresh+ pregradu koja se može podijeliti na dvije zone sa različitim temperaturama, dok dodatna Humidity Fresh+ ladica omogućava podešavanje optimalne vlažnosti u posudi i time duže čuva svježinu posebno osjetljivog voća i povrća.

Oslonite se na nove tehnologije

Možda smo od starijih generacija naslijedili naviku da namirnice skladištimo na vrhu frižidera kako bi se bolje ohladile, međutim, proizvođači frižidera danas dizajniraju rashladne tehnologije tako da  temperatura frižidera bude ravnomjerna na svim nivoima, ostavljajući nam mogućnost da svaki kutak frižidera iskoristimo do maksimuma. Samsung RB7300T model frižidera uz pomoć All-Around Cooling tehnologije i pažljivo projektovanih ventilacionih otvora, omogućava ravnomjerno hlađenje u svim dijelovima i obezbjeđuje potpunu i ravnomjernu rashlađenost namirnica na svih sedam nivoa polica, trošeći manje energije. No Frost tehnologija spriječava formiranje leda i eliminiše potrebu za odmrzavanjem frižidera tokom toplijih mjeseci.

Ne duplirajte artikle Iako zvuči očigledno, spontani odlasci u nabavku i kupovina namirnica bez unaprijed pripremljene liste glavni su krivac za pretrpavanje frižidera i bacanje hrane. Istraživanje kompanije Samsung sprovedeno na evropskom nivou pokazuje da čak 48% kupljenih namirnica završi u kanti za smeće. Stoga, prije odlaska u kupovinu izdvojite vrijeme da dobro pogledate šta se već nalazi u vašem frižideru, kako ne biste duplirali artikle. I nije dovoljan letimičan pogled na sadržinu frižidera već zaista detaljna inspekcija namirnica koje ste ostavili na njegovom dnu ili u zasebnim pregradama. Ovim jednostavnim potezom uštedjećete novac, efikasnije upravljati raspoloživim prostorom i učiniti nešto dobro za planetu.

Samsung No Frost frižideri trenutno su na posebnom popustu do 25%, uz pet godina garancije (2 godine fabričke garancije + 3 godine dodatne garancije). Promocija traje za odabrane frižidere kupljene do 30. juna 2021. godine.

Za više informacija posjetite: https://www.samsung.com/ba/offer/cooling-promo-2021/.

IZVORzdraviportal.ba
Prethodni članakTešanjska firma „DanialS“ otvorila savremenu streljanu
Naredni članakAdrenalinsko iskustvo