Naslovnica Savjetnici Kako zaštiti ljubimce od petardi i vatrometa?

Kako zaštiti ljubimce od petardi i vatrometa?

Pišu: dr.vet.med. Mirela Stojanović i dr.vet,med. Dejan Stojanović (Veterinarska ambulanta “My Vet”)

Stigli su nam Novogodišnji praznici, a sa njima i upotreba pirotehničkih sredstava kao što su petarde ili vatrometi.

Ovim putem želimo da apelujemo na vlasnike ili hranitelje kućnih ljubimaca da pomognu njihovim ljubimcima da predstojeći praznici prođu što manje stresno za njihove ljubimce.

„My Vet“ će vam dati nekoliko savjeta:

  • Vlasnici koji posjeduju mačke koje borave u stanu, a ujedno i koje izlaze napolje, savjetujemo da ih zadržavaju u stanu ili kući dok traju praznici, tako će izbjeci povredu od pirotehnickih sredstava, stres ili eventualni bijeg iz dvorišta zbog straha, a moguća je i smrt životinje. Ako baš niste u mogućnosti da je zadržite, savjetujemo da mačke ili pse obavezno mikročipujete. Vasi ljubimci u strahu mogu da pobjegnu i da se izgube, pa ako ih neko prepozna, mikročip će pomoći da se vrate svojoj kući.
  • Mace koje borave u kući, potražit ce zaklon u ormaru, iza ormara, ispod kreveta ili slično. Neka ostanu tamo dok se situacija napolju ne smiri. Maca kad bude sigurna da nije u opasnosti, napustit će svoje skrovište. Nemojte pokušavati na silu da izvučete macu iz njenog skrovišta, to bi moglo dodatno da je uznemiri.
  • U stanu navucite zastore na prozorima, spustite roletne i pojačajte ton na TV-u ili muziku, kako bi ublažili zvukove iz vanjske sredine. Psima možete dozvoliti da budu u vašoj neposrednoj blizini, pokriti ga dekicom ili maziti. Bitno je da pas osjeti vaše prisustvo i to da ste vi smireni. Preporučujemo da pse izvodite u šetnju u toku dana i da ih držite čvrsto na povodcu. Zvuk petardi može da prestraši psa koji može da se otrgne sa povodca i da pobjegne. U tom strahu i bunilu pretrčavaju ulice i često budu pregaženi vozilima ili jednostavno izgubljeni. U ovom periodu najčešće i gubimo pse.
  • Psi koji borave u dvorištu i koji su vezani na lancu, nisu u mogućnosti da pronađu zaklon, te spadaju u populaciju najugroženijih. Za takve pse poželjno je da nađete zaklon, podrum, garažu ili bilo sta slično te ga izolujete od vanjske sredine.

Kako prepoznati da je vaš ljubimac u stresnoj situaciji?

Drhtavica, uznemireno kretanje, povijena leđa, podvučen rep, spuštene uši, mačke se specifično nakostriješe, imaju prestrašen pogled, glasno se oglašavaju, nekontrolisano vrše nuždu, pojačano luče pljuvačku, panično se skrivaju, a dolazi i do neuroloških ispada ili smrt uslijed zastoja srca.

Ako smatrate da vaš ljubimac treba sedativ, nemojte im ništa davati na vlastitu odgovornost. OBAVEZNA JE KONSULTACIJA SA VETERINAROM!!!

Sedative može veterinar ordinirati u vidu tableta, injekcija ili paste.

Svakako, važno je napomenuti da su osim ljubimaca, uslijed djelovanja petardi i vatrometa, izuzetno ugrožena djeca, trudnice, srčani bolesnici i osobe treće životne dobi.

Za sve informacije ili savjete, stojimo vam na raspolaganju te nas možete kontaktirati na naše brojeve telefona: 065/609-203 ili 065/176-793

FB: Veterinarska ambulanta „My Vet“

Prethodni članakSaznajte koje su to kompanije iz BiH na listi TOP 100 brzorastućih
Naredni članakRoman bh. autorice Lejle Motoruga proglašen najboljom domaćom knjigom u Hrvatskoj!