Naslovnica Savjetnici Kako provjeriti brzinu i kvalitet web stranice – GTMETRIX

Kako provjeriti brzinu i kvalitet web stranice – GTMETRIX

Sabina Bajrić je programerka, poduzetnica i blogerica koja nam u ovom tekstu savjetuje kako ćemo provjeriti brzinu svoje web stranice.

Prema poslednjem Think With Google istraživanju koje je obuhvatilo analizu 11 miliona stranica u 213 zemalja, više od 53% posetilaca na mobilnom uređaju napušta stranicu ukoliko se ista učitava duže od 3 sekunde.

U internet svijetu sve se mjeri u sekundama. Potrudili ste se, platili web stranicu ili napravili sami, kreirali sadržaj, uložili vrijeme za fotografije i tekst, nakoliko puta provjerili gramatičke greške, redovno plaćate domenu, hosting te održavanja i na kraju NIŠTA. Presudile su samo 3 sekunde te niste uspjeli plasirati svoju uslugu ili proizvod na tržište koje konstantno vrije kao košnica pčela. Ponude sa svih strana su velika konkurencija, a internet svijet ne trpi nemar i konstantu needukaciju.

U želji da pomognem pišem o alatu za analizu brzine web stranice i sam performas iste – GTMETRIX.

Jednostavno unesite svoj link i dozvolite par minutica da vam ovaj servis napravi potpunu analizu. Dobićete savjete kako da se optimizira sadržaj, veličina, hosting, slike i slično.

Jučer sam testirala i svoj blog i vidite izvještaj u prilogu. Ukoliko primjetite probleme sa svojom stranicom i GTmetrix Grade vam bude C, D, E ili F – kontaktirajte svog programera da pregleda i popravi rezultate.

Postoji još besplatnih alata za analizu web stranice o kojima možda budem još pisala, ali mi je GTmetrix najdraži. Slobodno mi pišite ukoliko trebate dodatne informacije.

IZVORSabinary
Prethodni članakLejla Motoruga: Nutella
Naredni članakArgumenti za zagovaranje boljeg pravnog okvira za filantropiju