Naslovnica Travel & Gastro Kako certificirati i zaštititi tradicionalne prehrambene proizvode

Kako certificirati i zaštititi tradicionalne prehrambene proizvode

Kako bi podržala proizvođače čiji prehrambeni proizvodi imaju potencijal za stjecanje jedne od registriranih oznaka podrijetla, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uz podršku USAID-ovog projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (USAID TURIZAM), pripremila je „Vodič za dobijanje oznaka zemljopisnog podrijetla i tradicionalnih specijaliteta hrane u Bosni i Hercegovini“. Vodič je namijenjen svim proizvođačima i prerađivačima hrane u BiH koji žele zaštititi oznaku podrijetla, oznaku zemljopisnog podrijetla ili oznaku zajamčeno tradicionalnog specijaliteta za svoje prehrambene proizvode.

Pravni okvir u području sustava kvalitete prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini omogućava svim proizvođačima da, nakon registracije oznake u Bosni i Hercegovini, naziv svog proizvoda registriraju i na razini EU. Na taj način može se zaštitititi proizvod od bilo kakve izravne ili neizravne komercijalne uporabe registrirane oznake za prehrambene proizvode koji nisu obuhvaćeni registracijom.  Više informacija možete pronaći na sljedećim poveznicama:

Pored prirodnih potencijala, uspostavljenog pravnog okvira i podrške kroz međunarodne projekte, proizvođačima zainteresiranim za stjecanje oznaka za prehrambene proizvode na raspolaganju je i financijska podrška entitetskih ministarstava poljoprivrede.

Primjer dobre prakse u području registracije oznaka predstavlja tržište Europske unije, gdje je prepoznat značaj i vrijednost zaštićenih proizvoda s oznakama podrijetla, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta. Na razini EU do kraja 2021. godine, zaštićeno je i ukupno registrirano 1.635 naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, od čega 668 naziva oznakom podrijetla, 905 naziva oznakom zemljopisnog podrijetla i 62 naziva oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.

Bosna i Hercegovina, zahvaljujući prirodnim resursima, biološkoj raznolikosti, pogodnoj klimi, te dugoj tradiciji u poljoprivrednoj proizvodnji i proizvodnji hrane, ima odlične preduvjete i potencijal za razvoj tržišta proizvoda s dodanom vrijednošću. Proizvodi zaštićeni oznakama podrijetla i zemljopisnog podrijetla prepoznatljiviji su na tržištu, a samim tim konkurentniji i u pravilu imaju veću cijenu od srodnih proizvoda.

Trenutačno u Bosni i Hercegovini dva proizvoda imaju registriranu oznaku podrijetla (Livanjski izvorni sir i Drvarski mućeni pekmez od drenjina), a tri proizvoda oznaku zemljopisnog podrijetla (Visočka pečenica, Livanjski sir i Nevesinjski krumpir).

Prethodni članakMKF Lider obilježava 20 godina uspješnog rada
Naredni članakZašto (ni)sam feministkinja? Ili sretan 8. mart!