Naslovnica Travel & Gastro Kad se putovanja pretvore u ljubav: Selmina Popović

Kad se putovanja pretvore u ljubav: Selmina Popović

Brojne studije i istraživanja pokazale su da putovanje pozitivno djeluje na sva ljudska osjetila. Nezavisno od toga jeste li se odlučili za ljetovanje, zimovanje ili kratki predah u nekoj stranoj zemlji, putovanje će višestruko pozitivno djelovati na vaše tijelo i um. Svjesna toga je i trideset jednogodišnja Selmina iz Goražda diplomirana pravnica, supruga i majka malene Mile.


“Diplomirani sam pravnik i zaista imam tu sreću da radim u struci i ono što volim, a u životu je najvažnije raditi posao koji volimo i koji nas ispunjava, pogotovo kada uzmemo u obzir da gotovo trećinu svog života provodimo radeći.” – kaže Selmina.
Osim ljubavi prema poslu Selmina gaji ljubav i prema putovanjima i planinama. “Volim biti u pokretu, jer putovanje i promjena mjesta daju mom umu neku novu snagu.” – kaže ona.

Selminin radni dan započinje u sedam sati ujutro, a kako sama kaže, u posljednje dvije godine promijenila je prioritete, te nakon radnog vremena Mila i ona najčešće gledaju crtiće ili odlaze u igraonice i park. Onda kada ne igraju dječije igrice, Selmina i njezina obitelj putuju i istražuju prirodne ljepote Bosne i Hercegovine i regiona. Kada je riječ o putovanjima njezina najveća podrška i siguran oslonac je njezin suprug.

“On je taj koji uvijek “složi” putovanje po mojoj mjeri. Nekako smo jednako zaraženi putovanjima i svoju “bolest” pomno njegujemo. Putovanja su za nas idealan način da ostavimo za sobom cjelosedmični stres i upustimo se u avanturu i uživanje, ili da makar na kratko proživimo u nekom novom mjestu i istražimo ga. I da, ne morate biti bogati da biste putovali, bitno je da imate želju i da ste spremni da se upustite u avanture i isprobate nove stvari.” – kaže Selmina.


S obzirom na to da je Selmina netko tko sve svoje slobodno vrijeme provodi obilazeći prirodne ljepote njezin ruksak za putovanje je uvijek spreman.

“U zavisnosti od izleta, ture ili perioda prilagođavamo svoje torbe u kojima nosimo neophodne stvari. Prilikom obilaska urbanih sredina moji koferi i ranci sadrže samo neophodne stvari i opremu jer iskustvo me naučilo da pretrpane torbe nisu uvijek svrsishodne.” – kaže ona, te dodaje kako su za putovanja osim dokumenata, novca, rezervne obuće i odjeće također potrebni hrana, tekućina, putničko zdravstveno osiguranje, prva pomoć i mini apoteka, te fotoaparat i punjači.

“Kad odlazimo u prirodu i planinarimo, tu je već kompleksnije organizovanje opreme i stvari. Ruksak mora da sadrži presvlake, kabanice, vodu, hranu, plinske boce za spravljanje obroka, baterijske lampe, vreće za spavanje, šatore itd.” – kaže Selmina, a za sve ljubitelje dobre hrane ova putoholičarka preporučuje tradicionalna bosanskohercegovačka jela.


“Bosna i Hercegovina je poznata po tradicionalnim bosanskohercegovačkim specijalitetima. U zavisnosti od područja BiH i kuhinje se pomalo razlikuju, ali ono što je u svim dijelovima poznato to su ćevapi, sarme, dolme, burek i tradicionalne poslastice baklava i tufahija. U Sarajevu jednostavno ne možete mašiti kvalitetnu hranu na Baščaršiji, samo se može razlikovati u nijansama. A, ako vas put odvede ka Vlašiću i Travniku, zaustavite se da probate specijalitete ovog kraja. Probala sam i sarajevske i banjalučke, ali travnički ćevap je po mojoj skromnoj ocjeni najbolji ćevap u Bosni. Ne mogu da ne spomenem i Jablanicu, restorani sa izvrsnim delicijama sa ražnja koji privlače i mirisom i izgledom. Nemoguće je proći, a ne svratiti i počastiti se jednom od najukusnijih jagnjetina u BiH. Još jedno mjesto vrijedno spomena je i Krajina, restoran Kostelski buk, mjesto koje će vam pružiti bogate izbore jela i pića, ugodnu atmosferu i prirodni odmor. Bosanska kuhinja je bogata ukusima i aromama od kojih ćete poželjeti da ovdje jedete svaki dan.”- kaže Selmina.

Pored Bosne i Hercegovine i zemalja u regiji Hrvatske, Srbije, Crna Gore, Makedonije, Albanije i njihovih kako glavnih, tako i drugih gradova Selmina je posjetila i Češku, Holandiju, Slovačku, Belgiju, Austriju, Njemačku, Poljsku, Grčku, Sloveniju, Mađarsku i Italiju.


“Puno je tu putovanja koje pamtim, ali bih izdvojila Amsterdam u Holandiji i planinski vijenac Visoke Tatre u Poljskoj i Slovačkoj. Amsterdam je jedan predivan europski grad. I ne, ne morate biti uživatelj kanabisa kako biste se dobro proveli. Arhitektura, čistoća, lale, bicikli, kombinacija različitih kultura, priroda u centru grada. Za svakog postoji nešto u čemu može uživati i iskoristiti grad u potpunosti. Visoke Tatre su ipak drugi oblik putovanja. To je planinski lanac koji se prostire na granici između Slovačke i Poljske. Posebno iskustvo, nevjerojatni pejzaži, neobjašnjiva veličina i ljepota ovog mjesta.” – navodi ona.

Prilikom organizacije odlaska na neko od putovanja Selmina najviše vremena provodi  u istraživanju znamenitosti, prirodnih ljepota, navika i ponašanja ljudi, ili drugih sadržaja na tom lokalitetu koji su njoj i njezinoj obitelji ciljna točka.

 
“Svakako pratim kao i sve žene kakvi tržni centri rade i kakvih butika ima. Sve to bilježim i pravim plan putovanja, te obraćam pažnju koje sve sadržaje imam tokom vožnje. Ukoliko namjeravam prenoćiti koristim razne stranice u kojima se nudi smještaj, gdje tražim da mi isti budu uvijek negdje u blizini, u centru nekog grada. Naravno nisam opterećena sa tim da mora uvijek biti hotel, veoma je veliki broj apartmana ili stanova koji nude sve sadržaje, a znatno su povoljniji od spomenutih hotela. U gradovima obavezno sa interneta skidam mape o znamenitostima  i informacije o javnom prijevozu. Kada krenem u inostranstvo, u ranija vremena sam mijenjala novce u lokalne valute, međutim to sada uopšte nije potrebno. Naše bankovne kartice “peglam” i prihvaćene su gdje god da sam odlazila. Tako da ne bih preporučila da se novci mijenjaju ukoliko nije baš nužno, jer uvijek se nekako zamijeni više ili manje novca pa se onda često neracionalno troše preostali novci na kraju putovanja.” – kaže Selmina.


Najveća želja ove aktivne supruge i mame jeste to da njezini najmiliji budu živi i zdravi, a sve ostalo će doći samo po sebi.
“U predkoronarnom periodu sam pravila velike planove i strategije iskorištavanja slobodnog vremena pa se to u jednom momentu sve iz korijena promijenilo” – navodi ona, te dodaje da s obzirom na njihov avanturistički duh suprug i ona namjeravaju kompletirati turističke obilaske europskih zemalja.

Selminine avanture možete pratiti na njezinom Instagram profilu, a u jednom od narednih tekstova podijelit ćemo s vama i njezinih top 5 lokacija za posjetiti u Bosni i Hercegovini.

Tekst pripremila: Samra Šakanović Prgić

Prethodni članakŽelite raditi u IT sektoru? Ovo je pet stvari koje možda niste znali
Naredni članakRadionica intuitivnog pokreta Alegria