Naslovnica Biznis kutak Javni poziv: Program pomoći održivog povratka

Javni poziv: Program pomoći održivog povratka

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je raspisalo Javni poziv za podnošenje prijava za program pomoći održivog povratka „Podrška zapošljavanju/samozapošljavanju povratnika u poljoprivredi u periodu 2022- 2023.godina“ za područje entiteta Federacija Bosne i Hercegovine

Predmet javnog poziva

Izbor korisnika za dodjelu poljoprivrednih mašina, mehanizacije, plastenika i građevinskog materijala u cilju podrške zapošljavanju/samozapošljavanju povratinka u poljoprivredi na prostoru entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, za sljedeće namjene/programe:

1) Dodjela poljoprivrednih mašina, mehanizacije i priključaka;

2) Dodjela plastenika;

3) Dodjela građevinskog materijala za obnovu i izgradnju gospodarskih objekata u poljoprivrednoj djelatnosti;

Povratnici mogu aplicirati samo za jedan od navedenih programa.Ukoliko budu aplicirali za više od jednog programa prijava neće biti uzeta u dalje razmatranje.

Osnov za podršku činit će podaci iz Prijavnog obrasca popunjenog i potpisanog od strane aplikanta na javni poziv, u kojem su detaljnije navedene moguće vrste i namjene podrške.

Pravo da učestvuju u javnom pozivu radi dodjele donacije imaju:

– Manjinski povratnici na prostoru entiteta Federacija Bosne i Hercegovine;

– Raseljena lica u Federaciji Bosne i Hercegovine koja su se vratila u mjesta povratka u Federaciji Bosne i Hercegovine;

Ukoliko podnosilac prijave na javni poziv ne ispuni naprijed navedene uslove, prijava neće biti uzeta u dalje razmatranje.

Način dodjele sredstava/donacije odabranim korisnicima programa/namjene:

a) Dodjela poljoprivrednih mašina, mehanizacije i priključaka;

Izabranim korisnicima po ovom programu Ministarstvo vrši nabavku ( u skladu sa ZJN) i putem izabranog dobavljača dodjelu poljoprivrednih mašina, mehanizacije i priključaka, uz sufinansiranje korisnika u procentu od 30-50% od ukupne vrijednosti. Korisnik sufinansiranje avansno (unaprijed) uplaćuje na račun izabranog dobavljača koji vrši distribuciju. Vrste mašina, mehanizacije i priključaka su navedene u Prijavi na javni poziv, a jednom korisniku maksimalno može se odobriti jedna mašina/mehaniazcija i tri priključka.

b) Dodjela plastenika;

Izabranim korisnicima po ovom programu Ministarstvo vrši nabavku ( u skladu sa ZJN) i putem izabranog dobavljača dodjelu plastenika, uz sufinansiranje korisnika u procentu od 30-50% od ukupne vrijednosti plastenika. Korisnik sufinansiranje avansno (unaprijed) uplaćuje na račun izabranog dobavljača koji vrši distribuciju. Vrste plastenika su navedene u Prijavi na javni poziv, a jednom korisniku maximalno može se odobriti do tri plastenika.

c) Dodjela građevinskog materijala u svrhu obnove i izgradnje gospodarskih objekata u poljoprivrednoj djelatnosti;

Izabranim korisnicima po ovom programu Ministarstvo vrši nabavku ( u skladu sa ZJN) i putem izabranog dobavljača isporuku građevinskog materijala u svrhu obnove i izgradnje gospodarskih objekata u poljoprivrednoj djelatnosti, uz sufinansiranje korisnika u procentu od 30-50% od ukupne vrijednosti potrebnog građevinskog materijala. Korisnik sufinansiranje avansno (unaprijed) uplaćuje na račun izabranog dobavljača koji vrši distribuciju. Ministarstvo će u skladu sa svojim budžetom i raspoloživim sredstvima za ove namjene odobriti dio ili cijelu isporuku potrebnog građevinskog materijala. Potrebe utvrđuje stručno lice Ministarstva na licu mjesta u saglasnosti sa korisnikom.

Rok za dostavljanje prijava na javni poziv ostaje otvoren od dana objave Javnog poziva u dnevnim novinama i web stranici Ministarstva do 10.12.2021. godine. 

Više informacija o ovom javnom pozivu pročitajte OVDJE.

IZVORfmroi.gov.ba
Prethodni članakSabina Bajrić: Kako što kvalitetnije uslikati proizvod mobitelom?
Naredni članakPostanite „BIZNIS ANĐE0“ i budite podrška ranjivim kategorijama žena