Naslovnica Zdrav život Januar je mjesec borbe protiv raka grlića maternice 

Januar je mjesec borbe protiv raka grlića maternice 

Rak grlića maternice ili cervikalni karcinom nastaje u stanicama koje oblažu donji dio, grlić ili vrat maternice-cervix uteri. Cervix uteri povezuje tijelo maternice (gornji dio gdje raste fetus) s vaginom. Gotovo svi slučajevi raka grlića ili vrata maternice uzrokovani su HPV infekcijom (infekcija humanim papilloma virusom). Infekcija visokorizičnim tipom HPV-a može dovesti do abnormalnih promjena u stanicama koje oblažu grlić maternice, odnosno prekanceroznih lezija koje se, ako ne zacijele ili se ne uklone, mogu razviti u rak.

Januar je mjesec borbe protiv raka grlića maternice, koji ove godine u fokus stavlja iskorjenjivanje raka grlića maternice kao javnozdravstvenog problema unutar nekoliko narednih generacija, sveobuhvatnim pristupom prevenciji, skriningu i liječenju.

Šta je HPV?

HPV je virus (humani papiloma virus) koji inficira kožu ili različite sluznice (kao što je grlić maternice ili genitalno područje). U nekim slučajevima infekcija dovodi do pojave papiloma (izraslina nalik bradavicama).

Postoji preko 200 vrsta HPV-a, a svaki tip ima broj (dodijeljen redoslijedom kojim je otkriven). Neki tipovi HPV-a, poznati kao visokorizični, prenose se spolnim putem i mogu uzrokovati rak grlića maternice i druge vrste raka. Niskorizični tipovi HPV-a mogu uzrokovati obične  bradavice na tabanima, bradavice u genitalnom području ili u rijetkim slučajevima izrasline nalik bradavicama u dišnim putovima, uzrokujući poremećaj glasa koji se naziva Rekurentna respiratorna papilomatoza ili RRP.

Koje bolesti uzrokuje HPV?

Različiti tipovi HPV-a inficiraju različite dijelove tijela i mogu dovesti do različitih bolesti, uključujući rak, genitalne bradavice ili respiratorne bolesti. Većina infekcija s bilo kojim tipom HPV-a nema simptoma i nestaje prirodno između 12-24 mjeseci. Međutim, najmanje 1 od 10 infekcija s visokorizičnim, spolno prenosivim tipovima HPV-a može potrajati i postati kronična infekcija koja dovodi do prekanceroznih lezija. Kada se ta prekancerozna lezija nalazi u sluznici grlića maternice (cervix uteri), naziva se i cervikalna intraepitelna neoplazija (CIN). Ako se ove prekancerozne promjene ne otkriju i ne liječe u ranoj fazi, mogu preći u rak.

Gotovo svi slučajevi raka vrata maternice, većina slučajeva raka vagine, vulve i penisa, te neki slučajevi raka glave i vrata uzrokovani su HPV-om. Sedam od deset slučajeva raka vrata maternice uzrokovano je HPV tipom 16 ili 18.

Određeni tipovi HPV-a uzrokuju genitalne bradavice koje se lako šire i teško ih je liječiti. Devet od deset slučajeva genitalnih bradavica uzrokovano je HPV tipovima 6 ili 11. HPV tipovi 6 i 11 uzrokuju i rekurentnu respiratornu papilomatozu (RRP), koju odlikuje pojava  izraslina u grkljanu  novorođenčadi koje im otežavaju disanje .

Kako se širi HPV?

Sa zaražene osobe, virus se prenosi  direktnim kontaktom sa zaraženom kožom ili  sluznicom. Oko 30 vrsta HPV-a prenosi se seksualnim putem. To može biti bilo koji intimni kontakt, npr. tokom vaginalnog, oralnog ili analnog spolnog odnosa ili dodirivanja genitalija. U rijetkim slučajevima, HPV se može prenijeti sa zaražene majke na novorođenče tokom poroda.

Koliko je česta infekcija HPV-om?

HPV infekcija najčešća je spolno prenosiva infekcija u svijetu. Otprilike 8 od 10 muškaraca i žena nekada u životu bit će zaraženo jednim ili više spolno prenosivih tipova HPV-a. Najveće stope HPV infekcije javljaju se kod spolno aktivnih muškaraca i žena do 25. godine.

Kakva je učestalost raka grlića materice u Federaciji BiH i svijetu?

Iako se može spriječiti, prema podacima IARC GLOBOCAN-a, rak grlića materice je četvrti najčešći rak među ženama u svijetu. Procjenjuje se da svake godine postoji oko 528 000 novih slučajeva i više od 266 000 smrtnih slučajeva uzrokovanih rakom grlića maternice. Više od 85% svih novih slučajeva i smrti događa se u manje razvijenim zemljama, djelomično zato što rutinski skrining i liječenje raka grlića maternice nisu široko dostupni.

Ukoliko se mjere prevencije i kontrole raka grlića maternice ne provedu uspješno, procjenjuje se da će se u svijetu do 2030. godišnje dijagnosticirati oko 800 000 novih slučajeva. Velika većina ovih slučajeva biti će u zemljama u razvoju. Za razliku od većine vrsta raka, veća je vjerovatnoća da će se rak grlića maternice razviti kod žena u dobi od 20 do 45 godina nego kod starijih žena.

Broj osoba  oboljelih od raka grlića maternice u Federaciji BiH u 2021. godini je 424. Po starosnim skupinama, najveći broj osoba- njih 267, pripada grupi od 19-64 godine, dok 157 oboljelih pripada grupi od 65 i više godina. Broj osoba umrlih od raka grlića maternice u Federaciji BiH u 2021. godini je 78.

Koji su rizikofaktori za nastanak raka grlića maternice?

Najvažniji faktor je infekcija visokorizičnim tipom HPV-a. Ostali faktori  rizika uključuju rano stupanje u spolne odnose, mnogo seksualnih partnera,  ranu dob prve trudnoće,  pušenje duhana, oslabljen imunološki sustav, infekciju HIV-om ili prisutnost drugih spolno prenosivih infekcija.

Koji su simptomi raka grlića maternice?

Rak grlića maternice u ranoj fazi općenito ne daje znakove ili simptome. Znakovi i simptomi uznapredovalog raka grlića maternice uključuju:

-Vaginalno krvarenje nakon spolnog odnosa, između mjesečnica ili nakon menopauze;

-Vodenasti, krvavi vaginalni iscjedak koji može biti obilan i neugodnog mirisa;

– Bol u karlici ili bol tokom spolnog odnosa.

Kako se dijagnosticira HPV infekcija i rak grlića maternice?

Skrining testovi mogu pomoći u otkrivanju raka vrata maternice i prekanceroznih stanica koje bi se jednog dana mogle razviti u rak vrata maternice. Oni uključuju:

-PAPA test, kojim se laboratorijski analiziraju stanice sluznice grlića maternice i pomoću koga se  mogu otkriti abnormalne stanice sluznice grlića maternice, uključujući karcinomske i  stanice koje pokazuju prekancerozne promjene.

-HPV DNA test koji podrazumijeva ispitivanje stanica uzetih sa površine grlića maternice na infekciju bilo kojim tipom HPV-a, a važan je  za otkrivanje visokorizičnih tipova HPV-a koji mogu uzrokovati rak.

Ako se sumnja na rak grlića maternice, izvodi se kolposkopija, kojom se za analizu uzima uzorak stanica grlića maternice putem biopsije.

Ukoliko je uspostavljena dijagnoza cervikalnog carcinoma, potrebno je provesti dodatne pretrage kako bi se ustanovio opseg (stadij) raka, pomoću CT-a, MRI-a, PET-a itd.

Kako se liječi rak grlića maternice?

Načini liječenja su:

-hirurški zahvat

-radioterapija (terapija zračenjem)

-kemoterapija (terapija lijekovima kojima se uništavaju stanice raka)

-imunoterapija (upotreba lijekova za jačanje vlastitog imunološkog sustava oboljele osobe kako bi mogao učinkovitije prepoznati i uništiti stanice raka)

-palijativna njega (specijalizirana medicinska skrb koja je usmjerena na pružanje olakšanja od boli i drugih simptoma poodmakle, teške bolesti).

Može li se spriječiti HPV infekcija i rak grlića maternice?

Genitalna HPV infekcija može se spriječiti apstinencijom od bilo kakve spolne aktivnosti ili doživotnom monogamijom. Međutim, čak i ako osoba ima samo jednog spolnog partnera, ta osoba već može biti zaražena a da to ne zna,  jer prisustvo HPV virusa često ne daje simptome. Smanjenje broja seksualnih partnera i učestalosti novih partnera može smanjiti rizik. Korištenje kondoma  smanjuje, ali ne uklanja rizik od spolnog prenosa HPV-a.

Rizik od raka grlića maternice može se smanjiti pravovremenim cijepljenjem protiv HPV-a i pregledom grlića maternice. Cijepljenje protiv HPV-a, prije nego što osoba postane spolno aktivna, uveliko smanjuje rizik od infekcije jer cjepiva štite od najčešćih tipova HPV-a, koji uzrokuju do 9 od 10 slučajeva raka vrata maternice i 9 od 10 slučajeva genitalnih bradavica. Cijepljenje neće zaštititi od svih tipova HPV-a, stoga je skrining vrata maternice i dalje važan čak i ako je žena cijepljena, zbog čega je kombinacija cijepljenja s redovitim pregledom najučinkovitiji način da se žene zaštite od raka vrata maternice.

Izvor: Zavod za javno zdravstvo FBiH

IZVORzzjzfbih.ba
Prethodni članakCjelovite žitarice: zob
Naredni članak U srijedu koncert studenata Muzičke akademije UNSA