Naslovnica Stroga pozitiva Izložba Finding Motherland od 17.-30. maja u Galeriji MAK

Izložba Finding Motherland od 17.-30. maja u Galeriji MAK

Austrijski kulturni forum Sarajevo sa zadovoljstvom najavljuje izložbu Finding Motherland austrijske umjetnice Franzi Kreis. Izložba će biti otvorena u ponedjeljak, 17. maja 2021. godine u 18 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Riječ je o zbirci fotografskih portreta kćerki i audio snimaka intervjua, u kojima one pričaju životne priče svojih majki. Zbirka obuhvata porodične priče iz Austrije, Njemačke, Lihtenštajna, Rusije, Ukrajine, BiH, Srbije, Afganistana i Japana. Posjetioci izložbe će moći i poslušati audio snimke intervjua preko svojih mobilnih telefona skeniranjem QR kodova koji će se nalaziti uz svaku fotografiju.

 Autorica izložbe, Franzi Kreis, je rođena 1991. godine i slobodna je umjetnica. Studirala je pozorišne, filmske i medijske studije na Univerzitetu u Beču. Nekoliko godina je radila kao asistentica poznatog austrijskog fotografa Lukasa Becka. Njen fotografski fokus je na portretima i scenskoj umjetnosti. Između ostalog radi za brojne festivale kulture kao što su Wiener Festwochen, za muzeje i pozorišta i portretira najrazličitije umjetnike na sceni i iza scene. Trenutno radi i na novom projektu, koji se nadovezuje na našu izložbu i on nosi naziv „Father Earth”, u njemu se fokusira na priče sinova i njihovih očeva.

 Franzi Kreis na žalost zbog epidemiološke situacije neće biti u mogućnosti da nam se pridruži u Sarajevu, ali će održati nekoliko online radionica s mladima iz BiH u okviru kojih će detaljnije predstaviti svoj rad. Te radionice ćemo realizirati u saradnji sa TPO fondacijom.

 Izložba će biti otvorena do 30. maja 2021. godine. Ulaz je besplatan.

Prethodni članakKesa d.o.o. brine za zajednicu
Naredni članakPredloži i razvij inovativna digitalna rješenja – Balkathon