Naslovnica Savjetnici Ivanela Brković: Lažni sjaj društvenih mreža

Ivanela Brković: Lažni sjaj društvenih mreža

Piše: Ivanela Brković, Geštalt psihoterapeutkinja

Bez interneta je gotovo nemoguće zamisliti život, jer je stvorio svijet bez granica u kojem su informacije dostupne skoro na svakom mjestu. Napisani su brojni tekstovi o njegovim dobrim i lošim stranama. Održavane su  konferencije i mnogi stručni skupovi na kojima je uvijek naglašavana važnost razvoja kritičkog mišljenja  mladih ljudi, kako bi u bespućima interneta pronašli korisne informacije i znali prepoznati „dobronamjerne savjete“.

Moć društvenih mreža je već odavno prepoznata i vidno je koliko se promijenio način  komunikacije. Povezivanje s velikim brojem ljudi, objavljivanje fotografija uz brojne filtere, reklamiranje, itd pomažu da smo uvijek u žiži zbivanja.

No naizgled bezazlene društvene mreže i njihov lažni sjaj često dovode do devijacija i rizičnih ponašanja te glorificiranja opasnih izazova. Istraživanja pokazuju poražavajuće podatke na mentalno zdravlje mladih ljudi usljed učestalog  korištenja TikToka i Instagrama. Brojni izazovi poput blackout, penny, lomljenje zuba turpijom, gutanje cimeta, stavljanje vrućeg voska na lice, bacanje u zrak, i mnogi drugi izazvali su  opasne probleme, a neki završili i tragično. Uočen je i veliki porast simptoma anksioznosti, depresije i drugih posttraumatskih stresnih reakcija.

Znatiželja može svašta, ali je jako važno znati kako se ona razvija samo u sigurnom i poznatom okruženju. Nametnuti imperativ savršenstva i  stalna potreba za divljenjem i dokazivanjem u virtualnom svijetu utječe na kompletan razvoj. Mobiteli i digitalni sadržaji ometaju pravilan razvoj mozga i uzrokuju ovisnost

Važno je imati veliki broj pratitelja, dobivati lajkove u što većem broju, provući fotografije kroz što više filtera u photoshopu,imati publiku koja se divi, biti online junak, dobiti pljesak svojih pratitelja i razvijati osjećaj kako se uvijek treba porediti s nekim i biti bolji, bez obzira na posljedice……i što onda bude kad se probude u realnom svijetu?! Stvarni uzori lagano nestaju,a lažni sjaj lakše privlači i uvijek ima rješenje za sve.

Vijest koja daje nadu, makar malu, je da je Norveška izglasala zakon kojim prisiljava influencere da na društvenim mrežama moraju označiti koje su fotografije obrađene u photoshopu, kad ih objavljuju u komercijalne svrhe.

Važno je početi, a mi ćemo strpljivo čekati….. provoditi kvalitetno vrijeme s djecom, razvijati kritičko mišljenje i zajedno gledati određene digitalne sadržaje. Djeca uče imitirajući ponašanje  odraslih.

IZVORPsihotron.ba
Prethodni članakUSAID Turizam pripremio prijedlog strategije za razvoj avanturističkog turizma BiH
Naredni članakTURISTIČKA ZAJEDNICA KANTONA SARAJEVO PREDSTAVILA SARAJEVO CITY CARD