Naslovnica Stroga pozitiva Inicijativu “Niko gladan. Niko sam.” podržale brojne javne ličnosti

Inicijativu “Niko gladan. Niko sam.” podržale brojne javne ličnosti

Veliki broj javnih ličnosti do sada je podržao inicijativu “Niko gladan. Niko sam.”, kojoj je cilj oslobađanje donacija hrane od plaćanja PDV-a kako bi se nahranio što veći broj gladnih građana i građanki Bosne i Hercegovine. To se, kako je više puta do sada istaknuto, najbolje može uraditi tako da se hrana koja je sigurna za upotrebu, umjesto što se uništava, preusmjeri na donacije javnim kuhinjama.

Naime, brojne kompanije u BiH sada uništavaju ogromne količine hrane jer im je to jeftinije, a ukoliko bi tu istu hranu donirali onda bi za nju morali platiti PDV. Većina tih kompanija potvrdila je da bi hranu koja je pred istekom roka trajanja, a koju ne mogu više koristiti, rado donirali javnim kuhinjama ukoliko bi bili oslobođeni plaćanja PDV-a. To bi olakšalo ne samo kompanijama koje bi više donirale, već i javnim kuhinjama i njihovim korisnicima i korisnicama koji po svoj topli obrok svakodnevno odlaze u obližnju javnu kuhinju.

Država najbolje može pomoći

Halid Bešlić, veliki filantrop i jedna od najvećih muzičkih zvijezda u Bosni i Hercegovini, podržao je inicijativu, a u videu koji je snimio, pozvao je sve da se pridruže inicijativi “Niko gladan. Niko sam.”, posebno predstavnike vlasti.

“Poznato je da nam je ekonomija u lošem stanju, da se loše živi i da imamo dobar dio populacije koja faktički nema šta da jede. Tim ljudima treba pomoći na način da se uključimo svi, kako mi građani, tako i država. Država najbolje može da nam pomogne tako što će ukinuti PDV na doniranu hranu, da se tu uvede red i da se pomogne tim ljudima”, poručio je legendarni pjevač.

Podršku kampanju pružila je i muzička diva Hanka Paldum istakavši da su Bosanci i Hercegovci human narod, ali i da u našoj zemlji ima mnogo gladnih osoba.

“Mi Bosanci i Hercegovci smo nadaleko poznati kao dobar i human narod. Mnogo pomažemo, ali i pored toga imamo mnogo gladnih. Molim relevantne institucije da ukinu PDV na doniranu hranu”, poručila je Paldum.

Godišnje se u Bosni i Hercegovini baci 280 miliona obroka, a razlog za to, kako je istakla Emela Burdžović, poznato TV lice, jeste upravo obaveza plaćanja PDV-a na doniranu hranu. Bez tog nameta, smatra ona, svi obroci koji se sada bace otišli bi u ruke onih kojima su itekako potrebni. Njeno mišljenje dijeli i Dino Šaran, frontmen grupe Letu štuke, koji je kazao kako skoro svaki dan pored svoje zgrade vidi nekoga kako kopa po kontejneru. Stoga je i on pozvao vlast da reaguje i da se ukine plaćanje PDV-a na doniranu hranu.

“U Bosni i Hercegovini godišnje bacimo preko 400.000 tona hrane koja se nalazi pred istekom roka trajanja. Kada bismo ukinuli PDV na hranu koja se donira, riješili bismo mnogim gladnim ljudima pitanje ‘Šta ću ručku danas'”, kazao je poznati gastronom, TV voditelj i kuhar Vjekoslav Kramer.

Frapantni podaci

Članovi benda Helem Nejse poručili su kako je hrana snaga, a kako se te snage, odnosno obroka u Bosni i Hercegovini dnevno baci preko 750 hiljada. Na činjenicu da u Bosni i Hercegovini svaka peta osoba živi ispod linije siromaštva, te da u našoj zemlji postoji preko 60 javnih kuhinja, ukazao je Tomislav Cvitanušić, bh. triatlonac i alpinista.

Bosanski franjevac fra Ivan Nujić ima blagdansku želju da svakog dana u godini svi imaju pravo na barem jedan topli obrok dnevno. Podršku kampanji “Niko gladan. Niko sam.” vidi kao priliku da svako od nas pokaže blizinu i solidarnost sa sugrađanima i sugrađankama koji su u teškoj ekonomskoj situaciji.

Podrška kampanji dolazi i od kompanije AS Holding, jednog od najvećih proizvođača hrane u BiH, koja podržava izmjenu zakona, odnosno ukidanje PDV-a na hranu koja se donira osobama kojima je to zaista potrebno.

“Frapantni su podaci koliko se na godišnjem nivou tona hrane uništi, a još frapantnija činjenica koliko imamo potrebu za javnim kuhinjama i koliko javne kuhinje u BiH imaju potrebu za hranom koju im mi kao proizvođači doniramo i koliko će tek u budućnosti biti potrebe. Mislim da je dvojaka korist nama kao proizvođačima hrane da izbjegnemo plaćanje PDV-a, to je veliki poticaj, stimulans i motivacija za sve kompanije koje se bave proizvodnjom hrane da doniraju još više“, kazala je Andrea Tomašević Kolenda, PR menadžerica AS Holdinga.

Kampanju “Niko gladan. Niko sam” provodi Fondacija Mozaik sa svojim partnerima – Fondacijom Hastor, Udruženjem Pomozi.ba, Mrežom za izgradnju mira, Fondacijom Trag i Catalyst Balkans, uz podršku USAID-a. Iz ovih organizacija poručuju kako ih raduje jednoglasan stav i razumijevanje na koje ova inicijativa nailazi u javnosti jer od nje svi imaju koristi.

Podršku ovoj inicijativi mogu dati i druge istaknute osobe iz sportskog, kulturnog ili obrazovnog života širom Bosne i Hercegovine. a cilj je pokrenuti predstavnike i predstavnice vlasti da reaguju i konačno oslobode doniranu hranu od plaćanja PDV-a i da se omogući kompanijama da doniraju više kako bi što više građana i građanki BiH imali siguran makar jedan obrok dnevno.

Sve zainteresovane osobe koje žele podržati cilj kampanje “Niko gladan. Niko sam.” mogu nam se javiti na [email protected] ili na 061 214 229 (Aida).

Prethodni članakStartup Bparco pobjednik četvrtog Tech Boost programa za inovativne i tehnološke biznise iz BiH
Naredni članakPoziv za MSP i iskusne preduzetnike i preduzetnice: Kroz međunarodnu saradnju lakše do novih kontakata i tržišta EU