Naslovnica Zdrav život Hrana sa zdravim mastima

Hrana sa zdravim mastima

Riba. Prirodno masne ribe kao što su losos, bakalar, haringa, jezerska pastrmka, sardine i tuna su jako dobri  izvori omega-3 masnih kiselina. To su „dobre masnoće“ i pomažu zdravlje srca.  Također pomažu našem mozgu, naročito kako se stari. Američka asocijacija za srce (AHA) preporučuje dvije porcije masne ribe sedmično. Porcija je otprilike veličine špila karata.

Avokado. Jedite ga u sendviču ili servirajte kao gvakamole. Ukusni avokado je dobar za vaše srce i može pomoći kod simptoma osteoartritisa. Sve zahvaljujući zdravim masnoćama. Dodatni benefit je to što avokado pomaže bolju apsorpciju i drugih nutrijenata.

Sjemenke. Male sjemenke tikve, suncokreta, susama su jako dobro „napakovane“ zdravim mastima. Te „dobre“ masti nam pomažu da snizimo nivo holesterola u krvi. Uopšteno su masnoće koje dolaze iz biljnih izvora mnogo zdravije od onih iz životinjskih izvora.

Orašasti plodovi. Od lješnjaka do pekan oraščića, svi orašasti plodovi su jako dobri za vaše srce. Samo zato što imaju zdrave masnoće ne znači da ih možete jesti koliko želite. Porcija je 24 badema, 35 kikirikija ili slično.

Maslinovo ulje.  Bilo da kuhate nešto ili spremate dresing za salatu probajte maslinovo ulje. Ima puno zdravih masnoća. Naravno uvijek je pametno pratiti koliko masnoće jedete, pa makar ona bila i zdrava.

Povrće. Tamno zeleno povrće kao što su špinat, kelj i prokulice mogu ponuditi nešto omega-3 masnih kiselina. Planirajte 2 do 3 šolje povrća svaki dan.

Jaja su odličan izvor jeftinog proteina ali isto tako vam jedno veliko jaje može obezbjediti i 4 grama masnoće, koja je uglavnom zdrava. Limitirajte unos jaja na jedno do dva dnevno i ako vam treba više proteina koristite bjelanca.

Mahunarke. Sve koje imaju oblik bubrega su bogate sa omega-3 masnim kiselinama.  Ako želite popraviti sebi raspoloženje uvrstite mahunarke u svoju ishranu.

Prethodni članakAmela Lučkin: Epilepsija i stid
Naredni članakAzra Kafedžić: Ako nisi želja, nemoj biti ni moranje