Naslovnica Travel & Gastro Hercegovina postaje destinacija za digitalne nomade

Hercegovina postaje destinacija za digitalne nomade

Privlačenje digitalnih nomada u Hercegovinu, pojedinaca koji za svoje poslovne aktivnosti koriste najmodernije tehnologije i nisu nužno vezani za jednu lokaciju, jedna je od glavnih aktivnosti koje će se u okviru projekta RECOOPER provoditi s ciljem oporavka turističkog sektora u Bosni i Hercegovini. Sufinanciraju ga Europska unija i vlada SR Njemačke kroz projekt EU4BusinessRecovery.

Turistički i ekonomski potencijal koji leži u digitalnim nomadima kao ciljnoj skupini prepoznale su brojne zemlje svijeta, a u posljednjih nekoliko godina i zemlje Zapadnog Balkana gdje ni Bosna i Herceogivna nije izuzetak. Geografska pozicija, niski troškovi života, sigurnost, zajednica, prirodne ljepote, kulturna baština, gastronomija i različiti sadržaji samo su neke od karakteristika Hercegovine u kojima digitalni nomadi već neko vrijeme pronalaze razlog za posjetu i boravak.

Projekt RECOOPER od travnja ove godine zajednički implementiraju Privredna/Gospodarska komora FBiH i INTERA Tehnološki Park iz Mostara. Kroz niz aktivnosti projekt će doprinijeti jačanju kapaciteta turističkih operatera i brendiranju Hercegovine kao destinacije za digitalne nomade.

Kroz prve aktivnosti projekta, 20 mikro, malih i srednjih poduzeća koja pružaju usluge smještaja, ugostiteljstva, prijevoza, turističkih obilazaka, rekreativnih aktivnosti i drugih, imat će priliku pohađati radionice na kojima će se upoznati s potrebama digitalnih nomada, ali i učiti o digitalnom marketingu, copywritingu, brandingu i prodaji. Oni će s ekspertima raditi i na akcijskom planu na osnovu kojeg će moći prilagoditi svoje usluge potrebama ciljne skupine.

U okviru projekta će se razviti i web platforma, kao središnja točka na kojoj će digitalni nomadi moći pronaći sve informacije potrebne za njihov boravak, a preko nje će 20 turističkih operatera moći i predstaviti svoje usluge. Uz brendiranje Hercegovine kao destinacije za digitalne nomade uz slogan Work’n’Sunshine”, projekt će kroz jednomjesečni pilot program ugostiti pojedince iz ove kategorije i predstaviti im potencijal regije te dodatno ojačati kapacitete uključenih operatera, ali i generalno unaprijediti turističku ponudu i poslovno okruženje u Hercegovini.

EU4BusinessRecovery je projekt Europske unije koji pruža podršku Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19. Vrijedan je 13,7 milijuna eura, a zajednički ga financiraju Europska unija (13 milijuna eura) i Savezna Republika Njemačka (700 tisuća eura). Provode ga GIZ, ILO i UNDP od siječnja 2021. do lipnja 2023. godine. Više informacija o EU4BusinessRecovery projektu na www.eu4business.ba.   

IZVORMreza mira/Akta.ba
Prethodni članakFederalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je objavilo poziv za podnošenje zahtjeva za podršku po modelu ruralnog razvoja
Naredni članakPomodoro tehnika: kako do bolje produktivnosti