Naslovnica Biznis kutak Help Desk sesija: Vođenje poslovnih knjiga samostalnih poduzetnika

Help Desk sesija: Vođenje poslovnih knjiga samostalnih poduzetnika

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Centar i Novo Sarajevo, u okviru projekta LEADER podržanog od strane EU i Međunarodne organizacije rada (ILO), pokrenuli su "Help Desk za poduzetnike". U okviru Help Deska, održavaju se sedmične sesije podrške na teme od interesa za nove i postojeće poduzetnike - vlasnike mikro, malih i srednjih preduzeća u Kantonu Sarajevo.

Budući ste poduzetnik ili već imate uspješnu poduzetničku priču?
Imate pitanja ili problem sa kojim se susrećete u svom poslovanju?
Želite upotpuniti svoje znanje o vođenju poslovnih knjiga ili možda želite znati više o taksama na istaknutu firmu?
Imate druga pitanja vezana za vaše poslovanje na koja možete dobiti odgovor od certificiranog računovođe?
Ako ste odgovorili pozitivno na jedno od postavljenih pitanja pozivamo vas da učestvujte na Help Desk sesiji za poduzetnike na temu „Vođenje poslovnih knjiga samostalnih poduzetnika + aktuelnosti u vezi sa taksom na istaknutu firmu i obavezama samostalnih poduzetnika”.
Poduzetnički Help Desk za poduzetnike “Vođenje poslovnih knjiga samostalnih poduzetnika + aktuelnosti u vezi sa taksom na istaknutu firmu i obavezama samostalnih poduzetnika” učesnicima će predstaviti certificirani računovođa, Samira Šurković, direktorica računovodstvene agencije AssetFin d.o.o.
Help desk sesija će biti održana u četvrtak 02.02.2023. godine sa početkom u 16:00 sati u prostorijama Centra za izvrsnost u poduzetništvu Sarajevo (adresa Avde Jabučice 52, Sarajevo). Vašu prijavu za učešće možete poslati putem Formulara za prijavu.
Ohrabrujemo vas da na Formularu za prijavu navedete specifična pitanja kako bi se voditeljica sesije mogla pravovremeno pripremiti za davanje adekvatnih informacija.

Prethodni članakBosanskohercegovačke imuno bombe prepune zdravlja
Naredni članakBBI banka uvodi nove usluge: BBI Digital Smart bankomati širom BiH