Naslovnica Preporučujemo Green Willow: Prirodni sapuni za zdravu i njegovanu kožu

Green Willow: Prirodni sapuni za zdravu i njegovanu kožu

Održavanje higijene tijela, odjeće i prostora u kojem boravimo jedan je od glavnih preduvjeta za očuvanje zdravlja. Naša koža uspješno izvršava više zadaća istovremeno, obavljajući nekoliko ključnih funkcija za naše cjelokupno zdravlje, a njezina najvažnija zadaća jeste djelovati kao zaštitna barijera između našeg tijela i vanjskog svijeta. Blago kiseli zaštitni sloj kože ključan je za funkcioniranje njezine zaštitne barijere, a sapuni prirodnih hranjivih sastojaka pridonose uravnoteženju mikrobioma kože, te štite njezin hidrolipidni sloj. Iako nema dovoljno povijesnih podataka o tome kada je točno započela prva priprava i uporaba prirodnih sapuna smatra se da su tvrde natrijeve sapune kakve danas poznajemo proizveli Arapi u 8. stoljeću. Zanimljivo je istaknuti i to da se sapun u početku koristio bez vode, kao i u medicinske svrhe. Industrijski sapuni kakve danas poznajemo sadrže različite kemikalije poput aditiva i konzervansa koji mogu izazvati alergijske reakcije, svrbež i mnoge druge nuspojave. Stoga, poznavaoci i ljubitelji zdrave kozmetike preporučuju korištenje domaćih sapuna čijom upotrebnom smanjujemo količine plastičnog otpada. Najveća prednost ovih sapuna jeste to što se izrađuju od pomno biranih i prirodnih sastojaka koji njeguju našu kožu i kosu. Za prirodnu kozmetiku odlučio se i Posavac Željko Josić koji je uz podršku supruge i prijatelja pokrenuo Green Willow manufakturu.

“Green Willow je zelena vrba, a gdje ima više zelenih vrba nego kod nas u Posavini. Pletenje košara od vrbovog pruća nekada, dijelom i sada, osiguravalo je egzistenciju u mnogim posavskim domaćinstvima, a vrba, reklo bi se na prvu obično drvo, uopće nije tako obična. Stari Slaveni su se prema njoj odnosili s posebnim poštovanjem i vjerovali u njezinu iscjeliteljsku moć. ” – kaže Željko, te navodi i to kako se kora vrbe od pamtivijeka koristila za ublažavanje različitih zdravstvenih problema kao što su visoke temperature, gripe, prehlade, reumatske tegobe i bolovi u mišićima.

Željkovi Green Willow prirodni sapuni posjeduju blagu formulu koja istovremeno njeguje kožu i uklanja nečistoće, a njegova ljubav prema prirodnoj kozmetici, usprkos obavezama koje ga svakodnevno okupiraju, iz hobija prerasla je u manufakturu, oblik proizvodnje koji se temelji na ručnome radu i tehničkoj podjeli istog.


“Moje ime, uglavnom, vežu za jednog od najmlađih općinskih načelnika Domaljevca. Iza mene je razbolje aktivnog društvenog i političkog angažmana, a danas jedan dio svojih aktivnosti usmjeravam na znanstveno istraživački rad iz područja ekonomije, javne uprave i politologije. Drugi dio svojih aktivnosti posvetio sam zanimaciji koja polako izrasta u nešto mnogo ozbiljnije, a to je izrada prirodnih proizvoda za njegu tijela.” – navodi Željko.

Manufaktura Green Willow je prva i jedina registrirana radionica za izradu sapuna, sredstava za čišćenje i toaletno kozmetičkih proizvoda u Posavini. U njoj se hladnim procesom saponifikacije izrađuju sapuni na bazi biljnih ulja. Kao obavezan sastojak ovih sapuna uz kokosovo ulje Željko navodi i hladno prešano ricinusovo ulje.

“Poseban naglasak stavljam na to da su Green Willow sapuni čisti i bez ikakvih dodataka kojima bi se postigla određena boja i miris, premda po narudžbi izrađujem i sapune obogaćene prirodnim pigmentima i mirisnim notama.” – kaže Željko, te ističe kako su svi njegovi sapuni ručno rađeni u malim serijama, kao i to da je njihova ambalaža napravljena od recikliranog kraft papira. Reciklirani kraft papir izrađen je od 100% otpada prikupljenog iz kućanstva i industrije, biorazgradiv je i kompostabilan i ne zagađuje okoliš.

“Kada resetiraš i dekontaminiraš svoj um bitna stvar je posvetiti pozornost prehrani, onoj zdravoj i prirodnoj, kao i korištenju sredstava za njegu tijela koja su što manje, a onda i nikako opterećena kemijom. To podrazumijeva izbjegavanje proizvoda u kojima su razni sulfati, parabeni i svakovrsni sintetički aditivi.” – navodi Željko.

Osim sapuna za njegu lica i tijela Green Willow manufaktura nudi čitavu paletu različitih prirodnih proizvoda.


“U manufakturi se radi intenzivno i do konca šestog mjeseca uz sapune, kremaste balzame za ruke i tijelo, te prirodne antiseptik osvježivače prostora bit će finalizirani novi proizvodi kao što su detox kupke za stopala, linija air fresh-a s mirisnim uljima, prirodni repelent s eteričnim uljima protiv komaraca, prirodni dezinficijens i univerzalno, prirodno sredstvo za čišćenje u domaćinstvu. Svi ovi proizvodi su s ekološkim i biorazgradivim sastavom.” – kaže Željko.

Green Willow sapuni osim što su dobri za kožu, mogu poslužiti i kao poklon za sve vrste prigoda, a jednom kada probate sapune posavskog brenda Green Willow nećete više nikada posegnuti za onima koje ste prije koristili.


Piše: Samra Šakanović Prgić

Prethodni članakZAVRŠENI 13. DANI BHAAAS U BIH : Četiri impresivna dana za nauku i umjetnost
Naredni članakJavni poziv za Program podrške malim i srednjim preduzećima pri apliciranju za pristup EU Fondovima