Naslovnica Stroga pozitiva Gorska služba spašavanja Ilidža: Postanite i vi ruka spasa

Gorska služba spašavanja Ilidža: Postanite i vi ruka spasa

Za pripadnike GSS-a čujemo kada se dogode prirodne nepogode i nesreće na terenima koji su teško dostupni. Gorske službe spašavanja (GSS) u BiH bave se spašavanjem na kopnu, pod zemljom, na vodi i pod vodom, a u posljednje vrijeme sve su češće angažirane u potragama.

Prije nastanka poplava koje su pogodile Kanton Sarajevo razgovarali smo sa sekretarom Gorske službe spašavanja Ilidža. Povod našeg razgovora bio je javni poziv za prijem novih članova u GSS Ilidža, te nam je g. Riad Gojak objasnio kako funkcionira GSS Ilidža: “Gorska Služba Spašavanja Ilidža je volonterska, stručna, samostalna, neprofitna i nestranačka organizacija osnovana sa ciljem prevencije nesreća spašavanja i pružanja podrške u nepristupačnim područjima, planinama, i u vanrednim okolnostima“.

Jedan od najvećih izazova sa kojima se susreću sve gorske službe je nepostojanje zakona koji bi uredio oblast njihovog djelovanja, i koji bi osigurao budžetska sredstva za opremu, vozila, obuke i pokrio ostale segmente nabavki, a ujedno regulirao prava spasilaca.

Istakao je da se GSS Ilidža finansira kroz donacije i sponzorstva od privrednika koji prepoznaju njihov rad te povremenim finansiranjem općinske civilne zaštite.

Poplave koje su zahvatile upravo općinu Ilidža, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu pokazale su da je svaki pojedinac važan, a posebno onaj koji je uključen u rad organizacija koje rade direktno na terenu i pomažu unesrećenim građanima.

GSS Ilidža je raspisao javni poziv za prijem novih članova, a na pitanje kakva su očekivanja od članova gospodin Gojak je kazao: “Kandidat koji želi postati član dužan je steći određena znanja i sposobnosti, završiti tečaj i obuku za gorskog spasioca. Članovi aktivno sudjeluju u radu Stanice, pridržavajući se statuta, akata i odluka Stanice, te sudjeluju u obaveznim akcijama koje organizira Stanica”.

Biti član Gorske službe spašavanje sa sobom nosi i veliku odgovornost, a član može biti onaj ko ima volju i želju da nesebično da sve od sebe, i bez predrasuda pomogne onome kome je pomoć potrebna. Kandidati moraju posjedovati dobre psihofizičke sposobnosti, te imati snažnu motivaciju za članstvo, a to je ono što je najvažnije kada radite direktno sa ljudima.

Ukoliko želite biti ruka nade i spasa, prijavite se u članstvo u Gorskoj službi spašavanja Ilidža, jer možda upravo vi spasite nečiji život. Prijaviti se možete putem linka GSS Ilidža. Budite dio tima koji je tu za sve građane 365 dana u godini, 24 sata dnevno!

Gorsku službu spašavanja možete pratiti na njihovoj Facebook stranici GSS Ilidža.

Prethodni članakAldina Musić: Diši dok te ima
Naredni članakZašto smo svi odjednom alergični na sve?