Naslovnica Travel & Gastro “Glumci govore sevdah” i otvaranje izložbe “Japanske žene” u sklopu programa “Kultura...

“Glumci govore sevdah” i otvaranje izložbe “Japanske žene” u sklopu programa “Kultura na ulice”

U petak, 14. jula sa početkom u 18:30 sati kod Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo (Branilaca Sarajeva br. 26) bit će upriličeno otvaranje izložbe Noriko Hayashi "Japanske žene" (sawasawato)

Noriko Hayashi je višestruko nagrađivana japanska umjetnica. Njena izložba „Japanske žene“ nastajala je u periodu od deset godina, a rezultat je fascinantna serija fotografija i tekstova koje pokušavaju da otmu od zaborava ljude čije su živote ratovi zauvijek promijenili.

“Japanske žene” ili sawasawato, je pojam vezan za supruge Koreanaca koje su 1959. godine, kada je sama Koreja definitivno podijeljena na sjeverni i južni dio, odlučile da, prateći svoje sjevernokorejske muževe, život nastave iza željezne zavjese. Oko 1,800 “japanskih žena” je vjerovalo da će moći putovati nazad u Japan ali politika i rat, koji zvanično nikada nije završen, su učinili da one zauvijek ostanu u praktički hermetički zatvorenoj Sjevernoj Koreji.

Izložba se radi u saradnji sa WARM Festivalom Sarajevo i Sarajevo Photography Festivalom.

Ova jedinstvena izložba bit će postavljena na više lokacija u centru Sarajeva, a tačne lokacije građanke i građani Kantona Sarajevo mogu pronaći na zvaničnim stranicama specijalnog programa “Kultura na ulice 2023!”.

Istog dana, sa početkom u 19:00 sati, na pozorišnom trgu Susan Sontag – glumci Narodnog pozorišta Sarajevo, u sklopu specijalnog programa “Kultura na ulice 2023!” – Mona Muratović, Merima Lepić – Redžepović i Dino Bajrović govorit će najljepše sevdalinke, uz muzičku pratnju solistice Lejle Jusić i muzičara Elvira Solaka. Ovo je jedinstvena prilika da sarajevska publika posluša bosanskohercegovačke sevdalinke u izvedbi glumačkog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo.

“Draga naša vjerna i poštovana publiko. Pozivam Vas 14. 7. u 19:00 sati na Trg Susan Sontag da u okviru našeg programa ‘Kultura na ulice 2023!’ skupa doživimo ljepote sevdaha. Da se podsjetimo na ljubav koja se skrivala, na kapetanovu Fatu, akšame, telale i ašikovanje…kroz koje ćemo Vas mi glumici i glumice Narodnog pozorišta povesti skupa sa jednom od naših najboljih vokala Lejlom Jusić uz muzičku pratnju Elvira Solaka. Jer teatar pripada narodu”, kazala je Lepić Redžepović.

Kultura na ulice 2023! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo. Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Prethodni članakOTVOREN JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE U PROGRAMU OBUKA ZA TRŽIŠTE RADA 2023
Naredni članakStanić Trade i Techno Shop Bihać – u korak sa humanosti!