Naslovnica Biznis kutak Ema Ademaj: O fenomenu kineskog BDP-a

Ema Ademaj: O fenomenu kineskog BDP-a

Ove godine je globalna ekonomija bila značajno pogođena, cijene raznih roba su porasle, a Narodna Republika Kina se suočavala sa nekoliko prirodnih katastrofa. U ovoj turbulentnoj godini, može se reći da je razvoj njenih pokrajina i dalje jako stabilan.

17. januara 2022., Ured za informacije Državnog vijeća održao je konferenciju za novinare, a Nacionalni zavod za statistiku objavio je “transkript” kineske ekonomije za 2021. Preliminarni proračuni pokazuju da će bruto domaći proizvod u 2021. godini iznositi 114,367 milijardi juana, što je povećanje od 8,1% u odnosu na prethodnu godinu u stalnim cijenama, a prosječan rast od 5,1% u dvije godine.

Kineski ekonomski pokretač premašio je 110 triliona (trilion 1018) juana, a BDP po glavi stanovnika premašio je 12.000 američkih dolara. Iza ovog blistavog izvještaja, vidimo da je sveobuhvatna nacionalna snaga Narodne Republike Kine dodatno unaprijeđena, što također znači da su društvena produktivnost i životni standardi ljudi dodatno poboljšani.

Trenutno, pokrajine širom Kine također održavaju sjednice i izdaju izveštaje o radu vlade, a relevantni ekonomski podaci se postepeno objavljuju. Tabela ispod prikazuje rangiranje BDP-a sastavljeno od relevantnih podataka koje je objavila 31 pokrajina.

Kao što se može vidjeti sa liste, Guangdong, Jiangsu i Shandong su rangirani prva tri sa 12436,967 milijardi juana, 11636,42 milijardi juana i 8309,59 milijardi juana. Provincije rangirane od četvrtog do desetog mjesta su Zhejiang, Henan, Sichuan, Hubei, Fujian, Hunan i Shanghai.


Usporedbe radi, BDP Rusije u 2020. iznosi oko 1,48 triliona dolara, ili 9,324 triliona juana, dok je BDP Južne Koreje oko 1,63 triliona dolara, ili 10,26 triliona juana. Drugim riječima, Guangdong je ovoga puta sam po sebi nadmašio Rusiju i Južnu Koreju i postao ekonomska sila. I ne samo to, Rusija i Južna Koreja su među prvih deset zemalja po stepenu ekonomskog razvoja u svijetu, Guangdong je ovoga puta uspio da se svrsta među prvih deset svjetskih ekonomija.

Zapravo, ovo je 33. godina zaredom da je Guangdong na vrhu liste, otkako je Guangdong nadmašio Shandong i Jiangsu 1989. godine, konstantno prednjači. Od reformi i otvaranja do danas, ekonomski indikatori Guangdonga se povećavaju. Međutim, Jiangsu nije odustao od sustizanja; u 2021. godini ekonomski rast Jiangsua dostići će 8,6%, a stopa rasta ne samo da će nadmašiti cijelu zemlju, već će biti i 0,6 procentnih poena viša od one u Guangdongu. Nominalni prirast Guangdonga i Jiangsua 2021. godine također je sličan, s razlikom od nešto više od 3 milijarde juana. S druge strane, čini se da postoji veliki jaz između Shandonga i pomenuta dva. U 2021. ukupan ekonomski obim Shandonga će premašiti 8 biliona juana, povećanje od 8,3% u odnosu na prethodnu godinu i prosječan rast od 5,9% u poređenju sa sljedećim provincijama kao što su Zhejiang i Henan, može se reći da je čvrsto osigurala mjesto u top tri.

Hubei, Hainan i Shanxi su prve tri rangirane na rang listi stope rasta sa 12,9%, 11,2% i 9,1% respektivno. Među njima, Hubei, koji je zahvaćen epidemijom 2020. godine, postepeno se vraća u normalu. U 2021. godini stopa ekonomskog rasta će zauzeti prvo mjesto u zemlji, a po ekonomskom napretku će nadmašiti Fujian, vraćajući se na sedmu poziciju u ukupnom poretku napredovanja. Hubei, gdje se privreda potpuno oporavila, pokazao je u vladinom izvještaju o radu objavljenom prije nekoliko dana: U 2022. glavni očekivani cilj ekonomskog i društvenog razvoja Hubeija je povećanje regionalnog BDP-a za oko 7% i težnja ka boljim rezultatima u praktičnom radu.

Blistava stopa ekonomskog rasta Hainana iznosi čak 11,2%. Naime, Hainan je rastao u prosjeku za 7,3% u posljednje dvije godine. Stopa rasta u 2021. je na drugom mjestu u Kini, a prosječna stopa rasta u 2020. i 2021. je na prvom mjestu u zemlji.

Na konferenciji za novinare o ekonomskom poslovanju Hainana u 2021. godini, direktor Zavoda za statistiku ove pokrajine rekao je da se stopa rasta glavnih ekonomskih pokazatelja u Hainanu historijski svrstava u sam vrh u zemlji, posebno u slučaju striktne regulacije nekretnina. Takva dostignuća su teško stečena i u potpunosti pokazuju snažnu pokretačku snagu koju je izgradnja luke slobodne trgovine donijela ekonomskom i društvenom razvoju. Može se reći da današnja privreda Hainana, uz sve veću politiku slobodne trgovine, pokazuje sve šire perspektive razvoja.

Osim toga, pokrajine čiji će rast BDP-a nadmašiti cijelu zemlju 2021. su: Jiangxi (8,8%), Jiangsu (8,6%), Peking (8,5%), Zhejiang (8,5%), Shandong (8,3%), Anhui (8,3%) , Chongqing (8,3%), te Sichuan (8,2%) . Šangaj, najveći privredni grad, i Guizhou, koji ima drugu najveću stopu privrednog rasta u 2020., porasli su za 8,1%, jednako kao i na nacionalnoj razini.

Iz perspektive promjena u rangiranju, ekonomski rang vodećih provincija je u osnovi nepromijenjen. Najveća promjena u 2021. godini je to što je provincija Hubei po prvi put dostigla cifru od 5 triliona, te je tako uspješno nadmašila Fujian i vratila se na 7. mjesto u Fujian je pao na broj 8.

Anhui, koji zauzima 11. mjesto po ovoj rang listi, premašio je granicu od 4 triliona juana i nadmašio Šangaj u prva tri kvartala 2021. Nažalost, Šangaj ga je pretekao u četvrtom kvartalu. U 2021. Šangaj će prestići Anhui za 25 milijardi juana. BDP od oko 100 miliona juana je samo 2 milijarde juana udaljen od 2020. godine, a čini se da se jaz između njih povećava. To također znači da nakon što je Anhui prošle godine propustio prvih deset, san o prvih deset ove godine nastavlja da se ruši.

Postoji i iznenađujuća stvar u provinciji Anhui, odnosno stopa ekonomskog rasta grada Bengbu, u 2021. godini je 0. Ovi podaci predstavljaju upozorenje za ovu nekada poznatu staru industrijsku bazu. Dana 17. januara ove godine, tokom petog sastanka 13. Narodnog kongresa provincije Anhui, Zheng Shajie, sekretar Partijskog komiteta pokrajine Anhui, došao je u delegaciju grada Bengbu. Pritisak dislokacije razvoja i strukturne neravnoteže postao je izražen, te je došao do kritičnog trenutka „bez povlačenja i posljednjeg stava“.

Slično, Jiangxijev cilj da sustigne Shaanxi prošle godine je također porušen podacima koje je Shaanxi objavio. Nakon mnogo godina “ganjanja”, Jiangxi je samo jedan korak od prestizanja Shaanxi. U prva tri kvartala 2021. godine, BDP Jiangxi provincije je nadmašio Shaanxi, ali nakon objavljivanja konačnih podataka za cijelu godinu, Shaanxi je zadržao 14. poziciju, te se ukupni jaz između njih suzio na 18,128 milijardi juana. Iako Jiangxi nije uspio preći granicu od 3 triliona u 2021., Jiangxi je i dalje na četvrtom mjestu u zemlji sa stopom ekonomskog rasta od 8,8%, a BDP svih 11 okruga i gradova u Jiangxi provinciji je premašio 100 milijardi. Prema odgovarajućoj stopi rasta, također je izvjesno da će Jiangxi nadmašiti Shaanxi 2022. godine.

Najveći pad na ukupnom poretku doživio je Guizhou, koji je pao za 2 mjesta u odnosu na 2020. U 2021. BDP Guizhoua će iznositi 1.958,642 milijarde, što je povećanje od 8,1% u odnosu na prethodnu godinu. Već 2020. godine, provincija Guizhou je jednim potezom nadmašila provincije Shanxi i Unutrašnju Mongoliju, te se uspješno rangirala na 20. mjesto. Međutim, nakon objavljivanja relevantnih podataka 2021. godine, vidimo da su Guizhou nadmašili i Shanxi i Unutrašnja Mongolija, te je rangiran tek na 22. mjesto. Međutim, ono na šta još treba obratiti pažnju je da je ekonomija Guizhoua porasla u prosjeku za 6,3% u dvije godine i da uprkos usporavanju u 2021., Guizhou i dalje ima ogroman potencijal.

Izvor: https://hr.maps-china-cn.com/mapa-kine-pokrajina-i-gradova

Što se tiče regiona, među prvih deset ekonomskih pokretača, postoje samo dvije sjeverne provincije, Shandong i Henan, a preostalih 8 su južne provincije. Hebei, Peking i Shaanxi zauzeli su treće do peto mjesto u pogledu ekonomije u sjevernim provincijama, odnosno 12. do 14. u zemlji. Tri sjeveroistočne provincije pale su sa 15. mjesta, a Liaoning je rangiran najviše, na 17. mjestu u zemlji. Najbrža stopa rasta među sjevernim provincijama je Shanxi. Zbog uticaja rasta energije i drugih povezanih cijena, privreda Shanxia u 2021. godini može se

opisati kao brz razvoj.

Među šest centralnih provincija, najviše je rangiran Henan, koji se nalazi u centralnim ravnicama, dok su Hubei, Hunan, Anhui, Jiangxi i Shanxi rangirani od drugog do šestog. Henan se oslanja na ekonomski napredak od skoro 6 triliona juana kako bi čvrsto zauzeo vrh od šest centralnih provincija, dok Hubei, koji ima najbržu stopu rasta, ima jaz od skoro 800 milijardi juana u odnosu na Henan. Iako Shanxi, koji je na dnu, ima najveću stopu ekonomskog rasta u centralnom regionu, njegov ukupni ekonomski obim će tek premašiti 2 triliona juana u 2021., i trebat će neko vrijeme da sustigne Jiangxi.

BDP (bruto domaći proizvod) je konačni rezultat proizvodnih aktivnosti svih rezidentnih jedinica u zemlji (ili regionu) u određenom vremenskom periodu. Iako se BDP ne može koristiti kao jedini cilj za mjerenje ekonomskog razvoja, ovi podaci su važan indikator za mjerenje ekonomskog statusa i nivoa razvijenosti zemlje ili regiona. 

Prethodni članakProslava 134. rođendana Zemaljskog muzeja BiH
Naredni članakPREDSTAVLJAMO NAŠ TIM OLIMPIJACA KOJI ĆE NASTUPITI NA ZIMSKIM OLIMPIJSKIM IGRAMA „PEKING 2022”