Naslovnica Intervju Elvedina Muzaferija: “Spust je moj put ka vrhu.”

Elvedina Muzaferija: “Spust je moj put ka vrhu.”

Međunarodni dan sporta, obilježava se svake posljednje srijede u petom mjesecu kao velika svjetska sportska manifestacija u kojoj se gradovi iz različitih država natječu ko će atraktivnijim i bogatijim programom privući veći broj sudionika, a istog dana se pozivaju građani svih dobnih uzrasta na dobrovoljno sudjelovanje u nekoj tjelesnoj aktivnosti, na vježbanje, igranje, sportsko natjecanje, sportski trening ili nastavu tjelesnog odgoja, s minimalnim trajanjem od 15 minuta.

Obilježavanje ovog velikog sportskog dana prilika je za bavljenje sportom i sportsku rekreaciju kojom građani širom svijeta iskazuju svoj pozitivni stav prema tjelesnom vježbanju, aktivnom i zdravom načinu života.

Ovim povodom smo razgovarali sa našom najboljom skijašicom i brand amabasadoricom ASA CENTRAL osiguranjaElvedinom Muzaferija.

Elvedina, spadaš u sam vrh naših skijaša i skijašica, kada si počela da skijaš i šta te je posebno privuklo  skijanju?

Počela sam da skijam sa 5 godina, a prvo takmičenje sam imala sa 7. Roditelji su nas upisali u školu da bi smo naučili skijati, međutim meni se svidjelo i tako je krenula i moja karijera. Ono sto me održalo u skijanju je taj neki adrenalin, želja za brzinom i takmičenjem.

Tokom godina imala si niz uspjeha. Šta prema tvom mišljenju stoji iza tvoje priče o uspjehu?

Mislim da iza mog uspjeha stoji jako puno odricanja, rada, žrtvovanja mene, porodice i svakog ko stoji iza mene, uključujući i sponzore, pa tako i ASA CENTRAL osiguranje.

Šta vidiš kao svoju najveću snagu, a šta kao izazov tokom karijere?

Moja najveća snaga je kada nešto zaista želim, uradit cu sve da se ta moja želja i ispuni, bez obzira na sve prepreke i poteškoće na koje nailazim nikada ne odustajem. A kao najveći izazov je zapravo sto naša zemlja nema svoj tim cura da treniramo zajedno. Sigurna sam da bi i rezultati bili bolji.

Kako se psihički pripremaš za takmičenja? Imaš li neki trik ili slično?

Pred takmičenje mi je jako bitno da sam opuštena, da ne razmišljam o drugim stvarima i da sam potpuno fokusirana na takmičenje, jer tada najbolje skijam.

Na koji trenutak u karijeri si najponosnija i zašto?

Pored toga što sma bila učesnica na 2 izdanja Olimpijskih igara i nekoliko svjetskih prvenstava, najbolji rezultat bi izdvojila drugo mjesto na Europa cup utrci u Švicarskoj, što je ujedno i najbolji rezultat u povijesti BiH u zimskim sportovima.

Kad bi se mogli vratiti na početak karijere i dati si tri savjeta, koja bi to bila?

Treniraj više nego što misliš da mozeš i vjeruj u sebe kad ja najteže.

I na kraju, imaš dugogodišnju podršku ASA CENTRAL osiguranja. Koliko ti je važna ova vrsta podrške i šta znači imati partnera kao što je  ASA CENTRAL?

ASA CENTRAL osiguranje podržava veliki broj sportskih kolektiva, ali i individualaca, tako da sam jako ponosna da sam baš ja ambasadorica našeg najvećeg osiguravatelja. Podrška koju imam je od jako velikog značaja za nastavak moje karijere, ali bih htjela naglasiti važnost povjerenja koje imam u ASA CENTRAL ne samo kao nekoga ko ispunjava svoju misiju u potrebama osiguranja koje imam, nego i nekoga sa kim dijelim vrijednosti zalaganja, takmičarskog duha, posvećenosti da damo najbolje od sebe.

Uz podršku ASA CENTRAL osiguranja, spust je moj put ka vrhu.

IZVORasacentral.ba
Prethodni članakOtvoren Centar za mlade u okviru projekta – Employability and Jobs of the Future
Naredni članakPredavanje o mentalnom zdravlju