Naslovnica Intervju Drvene, ručno rađene igračke: Dedo Toys

Drvene, ručno rađene igračke: Dedo Toys

Drvene igračke još od pamtivijeka dio su svakog domaćinstva. Njima su se igrali ne samo naši roditelji već i naše bake i djedovi. Od tada do danas drvene igračke su se malo promijenile i napredovale, no u osnovi su ostale ono što su oduvijek i bile – odličan izbor za djecu. Tomu svjedoči i Dedo Toys. Na Dedo Toys društvenim mrežama možete pogledati zanimljive, kvalitetne i ručno rađene proizvode od drveta, a iza ovog profila nalaze se članovi tima Fondacije Zaboravljena Avlija. Fondacija Zaboravljena Avlija je porodična fondacija čiji novi projekti ne umanjuju stara saznanja i iskustva, nego ih poboljšavaju i usklađuju s vremenom u kojem danas živimo. Pored dosadašnjih projekata, s ciljem poticanja kreativnog rada, iz Fondacije posebno ističu projekt  “APIFORM košnica za sjedeće pčelarstvo” koji je inicijativa oca i sina Almira i Harisa Tahmiščića. Krajem 2015. “APIFORM košnica za sjedeće pčelarstvo” izabrana je od  Europske komisije  jednoglasnom odlukom 9 internacionalnih sudaca kao najbolja društvena inovacija za 2015.godinu u Europi.  Projekt Dedo Toys je osmišljen kao dio aktivnosti Fondacije s ciljem poboljšanja mentalnog i fizičkog razvoja djece od njihovog najranijeg doba.


„Danas u svijetu možemo pronaći široki spektar drvenih igračaka za sve uzraste i namjene, ali takvi proizvodi nisu u široj upotrebi u BiH niti u državama u okruženju. Vođeni time želimo promijeniti pristup i uključiti našu djecu, pomažući im da odrastaju na boljim obrazovnim temeljima kako u startu ne bi gubili korak sa vršnjacima iz Evrope i svijeta.” – navode iz Fondacije.
Opće je poznato to da se kreativnim izražavanjem kroz igru kod djece poboljšava razvoj motorike i da se tako potiče razvoj kreativne mašte, te stvara navika za samostalne aktivnosti i aktivnosti u grupi. Kreativnom izražavanju kod djece pridonose i Dedo Toys ručno rađene, drvene igračke. Materijali koji se koriste u izradi Dedo Toys igračaka su prirodno drvo bukve, smrče, bora, jasena i lipe. Svi rubovi na igračkama su ručno brušeni, a za njihovu površinsku zaštitu koriste se mineralna ulja.

Zašto naziv Dedo Toys?

Kažu da se unuče voli nekom posebnom ljubavlju, što je i tačno, ali dodatni razlog nalazimo i u životnom dobu deda i nana. Svoj radni životni ciklus polako usporavaju i ljubav koju su pružili svojoj djeci, umnožili su kroz svoju unučad. Pokazuju milost u komuniciranju i daju nesebičnu ljubav i vrijeme koje im je na raspolaganju. Za sve pruženo traže samo osmijeh dragog bića. Kakve onda dedo igračke izrađuje za svoje unuke? Upravo takve igračke želimo da ponudimo ugrađujući ljubav u svaki komad, a sve ostalo što napisasmo je način da to poklonimo drugim i tuđim unucima. 

Ekološka svijest
Priključujući se ideji zaštite planete kroz smanjenu emisiju CO2, drvo za izradu igračaka koristimo iz lokalnog uzgoja i od lokalnih dobavljača. Modeli koji svojim dizajnom i upotrebnom vrijednošću dozvoljavaju raznolikost pa koristimo ostatke drvne industrije ili recikliramo već upotrijebljene materijale dajući im novu vrijednost. Aktivnošću na društvenim mrežama želimo potaknuti roditelje i sve dobronamjerne ljude da razmisle kada žele omogućiti svojoj ili drugoj djeci kvalitetnu i trajnu igračku posebno na važnost u pogledu odgoja djece kao budućih stanovnika planete zemlje.

Novi dizajn u svijetu drvenih igračaka
Usklađivanjem dizajna drvene igračke tim dizajnera Fondacije “Zaboravljena Avlija” pristupa ideji sa zadatkom da drvenu igračku učini dostupnu djeci u BiH. Sve igračke su dizajnirane i izrađene da traju za više generacija. Dizajn je “naslonjen” na novi i moderniji pristup u odgoju djece prateći sve svjetske trendove u izradi igračaka. Učinivši dizajn jednostavnijim stvoreni su preduslovi za jeftiniju i lakšu proizvodnju na manjem broju mašina potrebnih za izradu, a u isto vrijeme stvarajući prostor koji će omogućiti proizvod sa oznakom “ručni rad”. Udio ručnog rada u izradi drvenih igračaka iznosi do visokih 80%.

Materijali za izradu

U izradi igračaka gdje se traže veće površine, intezivnije bojenje ili “robusniji” kvalitet koristi se MDF izrađen po svim ekološkim standardima i prilagođenim za izradu predmeta za djecu. Svi vijci sa kojima djeca dolaze u dodir u igri izrađeni su od eko prihvatljive plastike bez prisustva metala ili magneta. Veličina zasebnih komada koje čine određene igračke prilagođene su uzrastu koji ga (preporučena dob djece po godinama naznačenim na proizvodu) koristi. Sve igračke koje izrađujemo zadovoljavaju najveće norme kvalitete proizvoda  i sa punim pravom nosimo i postavljamo oznaku  kao dokaz valjanosti i ispravnosti proizvoda u Evropi i svijetu.

Za sve one koji žele podržati rad Dedo Toys tima njihove proizvode od drveta mogu pogledati na njihovom Instagram profilu DEDO TOYS.

Pripremila: Samra Šakanović-Prgić

Prethodni članakFederalno ministarstvo prostornog uređenja u sklopu Projekta energijske efikasnosti za BiH (BEEP) organizator edukativno-zabavnih radionica za 450 učenika i učenica
Naredni članakJosip Milanović: Pustio bih te