Naslovnica Stroga pozitiva Društveno-odgovorne kompanije rade za dobrobit ranjive djece u BiH

Društveno-odgovorne kompanije rade za dobrobit ranjive djece u BiH

Uz podršku građana i društveno-dogovornih kompanija, World Vision BiH uspješno provodi program stipendiranja ranjive djece Njihovi snovi trebaju vašu podršku.

Radeći u nerazvijenim zajednicama i uvidjevši probleme sa kojima se susreću najranjivija djeca i njihovi roditelji, World Vision je razvio program koji djeci prvo omogućava zadovoljenje osnovnih životnih potreba, a zatim i izgradnju životnih vještina i razvoj talenata.

„Djeca se na ovaj način razvijaju samopouzdanje, razvijaju kvalitetne odnose sa prijateljima i odraslim osobama u njihovoj okolini, te spremniji ulaze u tinejdžersko doba i vrijeme odabira budućeg zanimanja“, izjavila je Dragana Bulić, vršiteljica dužnosti direktorice World Vision-a BiH.

Kroz program je djeci obezbijeđena užina, adekvatna odjeća i obuća, pribor za školu i prevoz do škole, te pristup uslugama važnim za njihov napredak, kao što su usluge logopeda, pomoć u učenju, učlanjenje u klubove i kurseve koji potiču razvoj njihovih talenata. Djeci koja su izrazila tu potrebu i želju je nabavljen sitni alat za bavljenje hobijem, ili sitna stoka čijim uzgojem se poboljšava ekonomska stabilnost porodice. Sve aktivnosti se planiraju na osnovu želje stipendiranog djeteta i dogovora sa njegovim ili njenim roditeljima ili starateljima.

„Potrebe na terenu su zaista velike, te se ovisno o specifičnoj situaciji djeci obezbjuđuju i medicinska pomagala kao što je ortopedska obuća, ali i lijekovi“, dodaje Dragana.

Svjesni da roditelji u BiH čine sve što mogu kako bi zadovoljili dječije potrebe, ali da porodice bez stalnih primanja nemaju mogućnosti pružiti im sve potrebo, World Vision BiH je na uključenje u program pozvao građane i društveno-odgovorne kompanije.

Program su pomogli građani BiH svojim individualnim donacijama, kao i društveno odgovorne kompanije kao što su Klas dd Sarajevo, Grawe osiguranje, Svjetlostkomerc, Triglav osiguranje d.d., Babilon, Euroherc osiguranje,  Aero Exclusive, Bios, R&S Sarajevo,  Profine BH d.o.o. i mnoge druge kompanije, kao i brojni građani.

U program Njihovi snovi trebaju vašu podršku uključena su djeca iz BiH, a World Vision kontinuirano na terenu prikuplja informacije o djeci u potrebi.

„Naše osoblje je stalno na terenu i znaju šta se događa u nerazvijenim zajednicama, ali nam u tome pomažu i naši partneri centri za socijalni rad, lokalne organizacije i škole“, kaže Dragana.

Kako možete pomoći!?

Zahvaljujemo se svim prijateljima na dosadašnjoj pruženoj podršci, te pozivamo i sve ostale kompanije i građane u BiH, ali i u dijaspori, da svojim doprinosom potaknu promjenu u životu ranjive djece.

Pozivamo vas da se na web stranici www.worldvision.ba informišete o programu Njihovi snovi trebaju vašu podršku i postanete Čuvar dječijih snova.

Građanima nudimo da visinu mjesečne uplate odrede u skladu sa svojim mogućnostima, tako da nudimo opciju da više građana podržava jedno ranjivo dijete, dok kompanije mogu izabrati mogućnost plaćanja polugodišnjih ili godišnjih stipendija.

IZVORMreza mira
Prethodni članakJavni poziv za projekte u oblasti obrazovanja i zapošljavanja mladih
Naredni članakGrad Sarajevo i SERDA organizuju online radionicu o urbanoj poljoprivredi