Naslovnica Iz mog ugla Dragana Grbić-Hasibović: Kako sam zahvaljujući Arijanu shvatila zašto se kaže “Dobrinja –...

Dragana Grbić-Hasibović: Kako sam zahvaljujući Arijanu shvatila zašto se kaže “Dobrinja – država”

Priča o dječaku koji je ujedinio jedan mikrouniverzum

Arijan Stanišić. Arči. GRUE.  Zbog njega sam shvatila pravo značenje “Dobrinja-država“.

Ne živim na Dobrinji. Nisam sa Dobrinje. Posljednjih 14 godina živim na Mojmilu. Tu je to. Komšiluk. Nisam pretjerano obraćala pažnju na lokalna dešavanja. Čudila sam se “furkama“ o “Dobrinja-državi“. Čudila, jer nisam bila dijelom toga.

U januaru 2019. godine sam zahvaljujući društvenim mrežama vidjela da grupa mladih organizira turnir u malom nogometu u sjećanje na Arijana. To su bila djeca od 15 do 16 godina, a najstariji među njima (i jedini koji je imao ličnu kartu) je bio momak od 20 godina. Isplanirali su sve do u detalje, oglasili turnir, napravili timove. Nabavili lopte, pehare, osvježenje, sudije… Pomogla sam im koliko je to bilo moguće sa promocijom. Turnir je bio veličanstven. Arijanov lik je bio na zidu sale u kojoj se odigravao turnir i njegovo prisustvo se moglo osjetiti. Iako shrvani tugom, gubitkom i bolom, tu su bili i Arijanovi mama i tata, brat, tetka, prijatelji i prijateljice. Upravo kroz njih i u njima Arijan živi. Tada sam shvatila šta je Dobrinja-država. Taj mikrouniverzum u kojem su ljudi povezani posebnim nitima prijateljstva, podrške i ljubavi.  

Jučer, na Arijanov rođendan je završen mural sa njegovim likom. Na ideju o realizaciji murala došli su njegovi drugovi, momci i djevojke s kojima je crtao. Budući da je Arijanova strast bila ulična umjetnost, odlučili su pokrenuti inicijativu za izradu murala na Dobrinji, gdje je Arijan živio. Skicu je nacrtao Džavid Berberović. Mural su realizirali Himzo Sinanagić, Mirza Svraka, Thomas Perić i sva velika i mala raja koja je ovih dana vrijedno bojila i oslikavala zid. Bilo je potrebno više od 2 godine da se dobiju sve potrebne dozvole, da se pronađe adekvatna lokacija te saglasnost stanara. Nakon dvije godine njihov trud i rad se isplatio.

Organizacioni tim je u svom saopćenju naveo: „Želimo se zahvaliti prethodnom predstavniku stanara Irnesu Đuloviću i stanarima ulice Oslobodilaca Sarajeva 2, koji su stavili svoje potpise na saglasnost o realizaciji murala na bočnom zidu njihove zgrade. Zahvalili bismo se Općini Novi Grad, načelniku Semiru Efendiću, Službi za lokalnu samoupravu, Službi urbanizma i svim načelnikovim saradnicima, koji su bili uključeni u proces i pomogli realizaciju murala. Zahvaljujemo se firmama Teknoxgroup i Eco Kaljić, koji su obezbijedili dizalicu bez koje bi realizacija murala na zgradi bila nemoguća. Također, veliko hvala Obojenoj klapi i Shatro Graffiti Shopu i svim Arijanovim prijateljima koji su došli i označili se na muralu. Od srca hvala svim divnim Dobrinjcima.“

Mural ne odaje samo počast Arijanu, nego predstavlja sve ono što je ulična umjetnost. Iako se grafiti često posmatraju kao vandalizam, ukoliko su struktuirani kao ulična umjetnosti, oni su puno više. Uličnom umjetnošću se usmjerava kreativna energija umjetnika intervencijama u urbanom prostoru, gdje javne površine postaju galerija na otvorenom.

Želim da nas ovaj mural podsjeća i na to kakvu snagu nosimo u sebi. Snagu za promjene. Snagu za pomaganje drugima. Snagu za ljubav.

Foto: porodica

Prethodni članakDeblja li krompir?
Naredni članakKesa d.o.o. brine za zajednicu