Naslovnica Iz mog ugla Dragana Grbić-Hasibović: Danas je Svjetski dan usvajanja

Dragana Grbić-Hasibović: Danas je Svjetski dan usvajanja

Ne zapitkujte nijemo ili riječima. Ne šapućite iza leđa. Ne gledajte sažaljivo. Svi smo dobili svoj put na ovom svijetu, nečiji je lakši, jednostavniji, nečiji zapetljan kao Gordijev čvor. Nekome se želja ostvarila i ima djecu. Nekome nije.  

Parovi koji žele, a nemaju djecu krvare i svakodnevno podnose bol. Nekada fizičku (zbog bolnih, napornih procedura vantjelesne oplodnje), a posebno duhovnu – zbog neupjelih pokušaja, zbog negativnog testa, zbog neuspješnog usvajanja…  Zbog okoline koja zapitkuje bez imalo osjećaja, zbog rodice od tetkine strine koja savjetuje konzumaciju pripravaka od mlijeka skočimiša sa zrncima vilinske prašine koju piješ u tačno određeno vrijeme i to kad je mjesec mlad.

Ne radite to. Vjerujte da je sve isuviše teško i bolno, i svaki savjet – iako je zasigurno dobronamjeran, je suvišan. Budite oni koji bez suvišnih riječi razumiju.  Budite tu. Ohrabrujte. Slušajte kada srce progovori.

Nedavno je bila aktuelna kampanja koja je podizala svijest o tome da za obitelj nije potrebna DNK, nego samo ljubav. To je apsolutno tačno. Svjedokom tome su mnoge obitelji koje su nastale vezivanjem srcem, privremeno ili trajno.

Danas je Međunarodni dan usvajanja. Danas želimo skrenuti pažnju na to da je prema posljednjim podacima zvaničnih državnih statistika iz 2015. godine broj djece bez roditeljskog staranja u BiH iznosio 2.435!

Pitate se kako je to moguće i zbog čega je teško usvojiti dijete? Odgovor je kompliciran sistem i činjenica da roditeljima djece koja su u institucijama nije oduzeto roditeljsko pravo, znači da ta djeca ne mogu biti usvojena.

Iako je jako puno sistemskih nedostataka i mana, ipak postoji nešto što možemo uraditi!

Možemo biti hranitelji! Prema definiciji, hraniteljstvo predstavlja oblik zaštite izvan vlastite obitelji  kojim se djetetu ili odrasloj osobi osigurava odgovarajući obiteljski smještaj i zaštita. Prema ličnom iskustvu, dodajem na ovo ljubav. Ako nema ljubavi, nema ni sigurnosti, povjerenja i zaštite. Da bismo promijenili nečiji život potrebna je samo ljubav. Ona će pronaći put i način za sve drugo.

Prethodni članakKino Meeting Point: V. DANI NOVOG SLOVENSKOG FILMA
Naredni članakSavez Sumero za bolji kvalitet života osoba sa invaliditetom u zajednici