Naslovnica Zdrav život Doktorica Ilhama Huric: Kako jednostavno smanjiti stres?

Doktorica Ilhama Huric: Kako jednostavno smanjiti stres?

Dr. Ilhama Hurić je specijalista infektologije koja svoje bogato znanje, ali i lično iskustvo borbe sa bolešću štitne žlijezde nesebično dijeli sa drugima.

Da li ste svjesni koliko je stres štetan, a koliko smo mi svi počev od djece, pa do starijih svakodnevno izloženi stresu? Stres ne samo da narušava naše mentalno zdravlje, već i emocionalno, te pravi štetu mnogim organskim sistemima.

Stres ne možemo izbjeći, ali ga bar možemo kontrolisati. Evo kako ja to radim:

  1. Odavno ne pratim vijesti, a TV stvarno rijetko gledam. Na društvenim mrežama sam blokirala sve one portale koji loše vijesti svakodnevno plasiraju, dakle biram šta da pratim, šta čitam i gledam. Bolja opcija je pratiti pozitivne stvari, dešavanja, smiješne stranice i sl.
  2. Jutra započinjem zahvalnošću za sve što imam, i što mi dolazi u život. Možete koristiti molitvu, meditaciju.
  3. Tokom dana kada napetost poraste, zastanite na kratko i duboko dišite. Sjedite uspravno i zatvorite oči i usredotočite se na disanje. Polako udahnite kroz nos te pokušajte osjetiti početak disanja u trbuhu i cijeli put do vrha glave. Nakon toga napravite obrnuti proces i izdahnite na usta. Ovaj način disanja će smanjiti napetost, ubrzan rad srca.
  4. Tokom dana nađite pola sata za sebe u nečemu što vas čini sretnim, što vas opušta, koje možete provesti u miru, osvijestiti sadašnji trenutak.
  5. Još neki od načina za opuštanje su masaža, što češći boravak u prirodi, smijeh, a ako imate djecu igrajte se s njima i na kratko zaboravite da ste odrasli. Njegujte dijete u sebi. Budite optimistični i kontrolišite svoje misli.

Na kraju, ono što ja često koristim kada imam konflikt sa nekim ili neki problem koji mi izaziva stres.

Zastanem na trenutak (morate biti svjesni događanja) i pomislim da li bi me ovo nerviralo ili da li bi me brinuo ovaj problem da znam da ću sutra umrijeti? I vjerovali ili ne, odmah dobiješ odgovor i olakšanje.

Zato dragi moji pomozite sebi, kontrolišite stres i uživajte u sadašnjem trenutku, jer to je jedino što imamo.

Više savjeta dr. Ilhame potražite na facebook stranici dr. Ilhama Huric.

IZVORDr. Ilhama Huric
Prethodni članakSedmica održivog razvoja u Bosni i Hercegovini
Naredni članakPortal Savjetnici i “Svijet neobičnog šopinga” Pointstore vas daruju!