Naslovnica Biznis kutak Dodatna sredstva za tradicionalne obrte u Kantonu Sarajevo

Dodatna sredstva za tradicionalne obrte u Kantonu Sarajevo

Ministarstvo privrede KS raspisalo dodatni javni poziv: Za tradicionalne zanate i obrte još 250.000 KM

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo pripremilo je dodatni Javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava za očuvanje i razvoj tradicionalnih zanata – obrta za 2021. godinu.

Pravo po ovom Javnom pozivu mogu ostvariti zanatlije – obrtnici koji obavljaju djelatnosti tradicionalnih i starih zanata – obrta, čije je sjedište obrta i prebivalište u Kantonu Sarajevo, pod uvjetom da ispunjavaju uvjete i kriterije propisane Uredbom o kriterijima i postupku za ostvarivanje prava na podsticajna sredstva za očuvanje i razvoj tradicionalnih i starih zanata – obrta.

“U februaru smo objavili javni poziv za očuvanje i razvoj tradicionalnih zanata za koji smo imali osigurana sredstva od 250.000 KM. Obzirom da su, na prijedlog Ministarstva privrede, u Rebalansu budžeta Kantona Sarajevo za 2021. godinu osigurana dodatna sredstva za ovu namjenu u iznosu od 250.000 KM, danas smo raspisali dodatni javni poziv, što ranijih godina nije bio slučaj u Kantonu”, kazao je ministar privrede Adnan Delić, podsjetivši da je prethodnih godina za razvoj i očuvanje tradicionalnih zanata izdvajano 150.000 KM.

Ministar Delić podsjetio je i da je ovaj poziv rezultat nastojanja da održi obećanje dato zanatlijama ljetos tokom posjete Kazandžiluku.

“Obzirom da su stari zanati deficitarni, ali i jedna od najugroženijih djelatnosti koje je posebno pogodila pandemija koronavirusa, smatrao sam da je potrebno naći adekvatan modalitet da im se olakša na svaki mogući način. Oni su naše kulturno – historijsko blago i naslijeđe, moramo iznaći način da ih sačuvamo od nestajanja. Njihovo stoljetno postojanje svjedok je jedne epohe našeg grada i našeg postojanja na ovim prostorima“, istakao je ministar Delić.

Realizacijom ovog dodatnog Javnog poziva za razvoj i očuvanje tradicionalnih zanata – obrta implementirat će se ukupno pola miliona KM za ovu namjenu, što je najveći iznos u Kantonu Sarajevo do sada.

Javni poziv i pripadajući prijavni obrazac objavljeni su danas na stranici Ministarstva privrede KS na linku Javni poziv.

Prethodni članakZasadi za pluća Zemlje, zasadi za život
Naredni članakSredstva za digitalnu transformaciju MSP