Naslovnica Preporučujemo Dobar početak s medijima: usmjerene radionice za edukativni rad s djecom

Dobar početak s medijima: usmjerene radionice za edukativni rad s djecom

Mediacentar Sarajevo i organizacija Transition iz Praga, organizuju online radionice za edukatore i edukatorice u oblasti medijske pismenosti usmjeravajući se na dodirne tačke između nastavničke i novinarske profesije. Cilj treninga je obučiti nastavnike i nastavnice o pozitivnim i negativnim aspektima medija i medijskog sadržaja, te o načinima na koji djeca, njihovi roditelji i nastavno osoblje mogu poticati razvijanje dobrih medijskih navika i usmjeriti djecu za samostalno i odgovorno korištenje medija. 

Obuka se sastoji od različitih modula, a zbog strukture treninga i neophodne interakcije sa polaznicima, broj učesnika je ograničen. Molimo vas da odaberete temu i termin za obuku u vremenskom periodu koji vama odgovara i izvršite registraciju putem linka koji se nalazi u opisu svakog modula. 

Za sva dodatna pitanja pišite nam na [email protected]

MODUL 1  Medijsko okruženje u BiH: Kako učiti djecu o medijima 

ponedjeljak, 14.11.2022. godine od 16:00 do 17:00h 

Registrujte se OVDJE 

Kakve medije imamo u BiH, koliko ih je i kako su regulisani? Kako djeci različitih uzrasta predstavljamo medije? Modul predviđa kratki teoretki okvir i prikaz praktičnih radionica/aktivnosti koje se mogu raditi sa djecom na temu medija. 

Voditeljica radionice: dr.sci. Vesima Čičkušić, ekspertica za medijsku pismenost

MODUL 2 Zaštita djece u digitalnom okruženju 

(odaberite jedan od dva ponuđena termina) 

utorak, 15. 11.2022. godine od 16:00 do 17:00h –registrujte se OVDJE 

petak, 2.12.2022. godine od 16:00 do 17:00h – registrujte se OVDJE 

Šta se sve smatra nasiljem putem interneta i koje posljedice može da ima na mentalno zdravlje djece? Kako zaštiti djecu i maloljetnike u digitalnom okruženju i kako sigurno korisiti digitalne tehnologije? Šta možemo učiniti da preveniramo nasilje na internetu, a kako postupiti u slučaju nasilja i online uznemiravanja?

Voditeljice radionice: Maja Kovačević i Bobana Popović, savjetnice na Savjetodavnoj liniji “Plavi telefon”

MODUL 3 Ogled o novinarskoj i nastavničkoj profesija 

Srijeda, 30.11.2022. od 16:00 do 17:00h registrujte se OVDJE

Šta su dodirne tačke novinarske i nastavničke profesije? Možemo li novinarstvom potaknuti dječije istraživačke navike? Kakvi su stavovi o novinarskom pozivu i  nastavničkom pozivu? Tijekom ovog modula razmijenit ćemo nekoliko ideja i primjera o tome kako predstaviti novinarstvo u učionici, te kako uključiti djecu u izradu medijskog sadržaja. 

Voditelj radionice: Nedim Krajišnik, Step by Step 

MODUL 4 Verifikacija sadržaja na internetu

(odaberite jedan od dva ponuđena termina) 

srijeda, 16.11.2022 godine od 16:00 do 17:00h, registrujte se OVDJE 

četvrtak, 1.12.2022 od 16:30 do 17:30h, registrujte se OVDJE

Kako pristupamo informacijama na internetu, fake news i kako im se oduprijeti, koraci u provjeravanju informacija, naša odgovornost pri dijeljenju lažnog sadržaja na društvenim mrežama, praktični savjeti provjere informacija, predstavljanje platformi za factchecking?

Prezentacija o alatima za pretragu koji mogu biti korisni za rad sa učenicima: Google (trikovi za naprednu pretragu), Google maps, Wayback machine, Diffchecker i Quetext.

Voditelj radionice: Stefan Janjić, urednik, FakeNews Tragač

Mediacentar organizuje radionice kroz projekat  “Izgradnja otpornosti na dezinformacije: program obuke za porodice, nastavnike, novinare i širu javnost”, kojeg implementira u partnerstvu s organizacijom “Transitions” iz Praga, uz finansijsku podršku Programa za promociju tranzicije Vlade Republike Češke.

IZVORmedia.ba
Prethodni članakAMINA MUHAREMAGIĆ, VLASNICA BEEMED TUZLA: USPJEŠNI SMO JER NUDIMO MED PROVJERENOG KVALITETA
Naredni članakLejla Motoruga: Postepeno stranci