Naslovnica Stroga pozitiva Dani tikve u Istočnom Sarajevu

Dani tikve u Istočnom Sarajevu

Udruženje građana “Probudi se” je ovog vikenda, osmi put po redu, organizovalo manifestaciju “Dani tikve”.

Ova manifestacija je ujedno i sajam koji je ponudio izobilje domaćih, zdravih, ukusnih i mirisnih proizvoda iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Sam događaj je propraćen kulturnim sadržajima, defileom djece koja su bila obučena u boje jeseni, nastupom mažoretkinja iz Čapljine, kao i muzičkim, te folklornim nastupom.

Ova godina je bila nepovoljna za sve vrste usjeva, pa tako i za tikve. Na manifestaciji su birane najteža, najmanja i najljepša tikva, a nagradu od 200 KM osvojio je Milanko Stanojević iz Foče, koji je uzgajao najtežu tikvu, tešku 50,5 kilograma.

Najteža tikva

Na pitanje o načinu kako ju je uzgojio i da li se radilo o nekoj posebnoj sorti, Milanko je rekao: “Nije u pitanju posebna vrsta tikve. Sjeme je bačeno s kraja polja i ove sušne godine je naraslo do te težine. Nije jedina, ima ih na desetine, ali su malo manje”.

Predsjednica Udruženja građana “Probudi se” iz Istočnog Sarajeva, Roksanda Mičić istakla je da se sjeme pobjedničke tikve ostavlja na propisan način do proljeća, kada će Udruženje organizirati njegovu distribuciju građanima.

Ovogodišnja manifestacija je, uprkos hladnom i kišovitom danu, okupila 65 udruženja, gazdinstava i individualnih izlagača koji su pokazali svoje najbolje proizvode, a ekipa našeg portala Savjetnici i partnerskog portala Zeleni bazar su se uvjerili u to.

Prethodni članakJavni poziv za investicije u poljoprivredno-prehrambene proizvode
Naredni članakZašto investitori zaobilaze biznise mladih u BiH?