Naslovnica Stroga pozitiva Da li ste probali jestivo cvijeće?

Da li ste probali jestivo cvijeće?

Greens proizvodi mikropovrće i začinsko bilje premium kvalitete uzgojeno isključivo na organskim principima. Jestivo cvijeće možete kupiti na adresi Rašida Bešlije do br 182., a ostale proizvode u svim poslovnicama vrtnog centra Agrikom, Mercator Ložionička, Bingo City Centru u Sarajevu, vrtnom centru Tivoli Lukavac.

Upotreba jestivog cvijeća potiče od davnina. Postoje zapisi o korištenju jestivog cvijeća koji datiraju iz antičke Grčke i Rima. Rimljani su u svojim jelima često koristili ljubičice i ruže, a lavanda je svoje mjesto pronašla u umacima. Iako se u nekim kulturama tradicionalno koristi u kulinarstvu i medicini, jestivo cvijeće postaje sve popularnije širom svijeta zbog svog bogatstva fitohemikalijama (antioksidanti), neophodni za ljudsko zdravlje.

GREENS je jedini certificirani organski proizvođač jestivog cvijeća u Kantonu Sarajevo pa i šire. Prvi su u BiH pokrenuli proizvodnju organskog mikropovrća, začinskog bilja i jestivog cvijeća i u proces proizvodnje uključuju i osobe s invaliditetom.

Jestivo cvijeće prepoznato je kao poželjan dodatak mnogim jelima u današnjem svijetu u kojem je osviještenost o važnosti pravilne prehrane i prirodnih sastojaka sve veća. Posebno su poželjni zbog svoje niske energetske vrijednosti i sadržaja masti.
Udio vode u cvijeću je čak 70-95% . Ugljeni hidrati su sljedeći najzastupljeniji sastojak jestivog cvijeća, a važan sastojak čine i prehrambena vlakna.
Jestivo cvijeće takođe je izvor vitamina i minerala. Neki vitamini koji su pronađeni u jestivom cvijeću su: vitamin A,C,E. Mineralne tvari koje su najzastupljenije u jestivom cvijeću su:kalijum,fosfor,kalcijum,magnezijum.

Velika je lista cvijeća koje je jestivo neke od njih su:
Vrtna maćuhica (Viola tricolor L.), ljubičica (Viola odorata L.), lavanda (Lavandula L.), ljekoviti neven (Calendulaoff. L.), dragoljub (Tropaeolummajus L.), tikvica (CucurbitapepoconvargiromontiinaGreb.), begonija (Begoniasemperflorens), ruža (Rosa) i mnoge druge.

Jestivo cvijeće je ono cvijeće čija je konzumacija sigurna za čovjeka. A cvijeće uzgojeno na organskim principima je jedino prihvaljivo za ishranu. Greens je od 2020. godine u svoju ponudu proizvoda uvrstio i jestivo cvijeće. Osmisli su jedinstven proizvod na bh.tržistu, set za sađenje “Posadi sam”. Imaju u ponudi sljedeće vrste: italijanski bosiljak, korijander, neven, majčinu dušicu, mentu i kadulju i sve proizvode po organskim principima, te posjeduju certifikat organske kontrole. Urbana organska proizvodnja je budućnost, te s tim u vezi već rade na edukacijama za osposobljavanje osoba s invaliditetom. Uskoro će organizovati i radionice za sve zainteresovane polaznike za urbanu poljoprivredu.

Za više informacija posjetite Greens web stranicu ili njihovu FB stranicu Greens mikropovrće i začinsko bilje

Prethodni članakMamine čudesne ruke i Dunjin magični zagrljaj
Naredni članakAnela Zorlak pokrenula prvo genetičko savjetovalište u Bosni i Hercegovini