Naslovnica Iz mog ugla Coaching nas štiti od vjetrova negativnosti

Coaching nas štiti od vjetrova negativnosti

Šta je coaching i kome je potreban, odgovor daje Marijana Klapić

Kada spominjemo coaching, možemo slobodno da ustanemo i sa velikom zahvalnošću odamo priznanje za postojanje ovakvog divnog i jednog od najhumanijih poziva na svijetu. Nastao je još 70-tih godina prošlog vijeka iz potrebe da se sazna kako neki ljudi postižu fantastične rezultate, šta nas to motiviše, kako da ostvarimo svoju vlastitu sreću i kako da živimo kvalitetan i ispunjen život.

Mnogi će ga omalovažavati, nalaziti razne druge nepopularne izraze, kao prodavanje magle i slično koji samo govore koliko je ljudima općenito potreban coaching  i kako kada nam je nešto nepoznato i novo, odmah odbacujemo, negiramo i kritikujemo bez da smo o tome više naučili i upoznali.

Iz toga proizilazi još veća potreba da se o njemu priča, da ga upoznate i razumijete, da naučite da u tom svijetu prepoznate osobe koje tu profesiju predstavljaju onako kako joj dolikuje.

 Suština njegovoj postojanja i djelovanja je da se bavi čovjekom, onim dobrim u njemu i da mu bude snažan partner ka njegovoj ličnoj sreći, harmoniji i uspjehu.

Danas smo, više nego ikada, okruženi brojnim disciplinama koje se bave ljudima,njihovim ponašanjem, postignućima  i koje imaju zadatak pronalaženje načina kako da se riješe problemi, strahovi, da se ostavi prošlost i više gleda u budućnost, kako da nauče biti pozitivniji.

Coaching je jedan bogati resurs koji nam daje nova znanja, vještine, modele i tehnike, a koje  jednom savladane, ostaju za cijeli život onome ko prođe kroz njegov proces.

U vremenu u kojem živimo, način života koji od nas zahtijeva stalno prilagođavanje na promjenu koja se non-stop događa i nemogućnosti da odgovorimo na sve izazove pred nama, od naše porodice, brige za djecu, naše zdravlje i milion drugih stvari, mi jednostavno izgaramo, ostajemo bez energije tako zatrpani i jedva da možemo doći do daha da nastavimo dalje.

Tada se javlja stres, nervoza, frustracija i jedno ogromno nezadovoljstvo  i kao u začaranom krugu nismo u mogućnosti da se izvučemo bez posljedica.

Život je nepredvidiv, ne znamo šta nas čeka i nekada se jednostavno prepustimo njegovom toku. Međutim, na tom putu se ništa ne događa, hvata nas još veća kolotečina i ono najgore je da gubimo dragocjeno vrijeme misleći kako da izađemo iz tog kruga.

Baš tada, u tim ključnim momentima bitno je da imamo ruku spasa koja će nas čvrsto i sa sigurnošću prihvatiti i povući ka površini odakle ćemo samostalno, hrabro i sa punim samopuzdanjem nastaviti prema svojim vlastitim ostvarenjima.

To je coaching. Naš partner koji nas uči, osvještava i svo vrijeme govori i podsjeća koliko je svako od nas sjajan, koju snagu imamo u sebi, koji nas uči da ništa nije nemoguće, nego je samo stvar našeg izbora i da li mi to želimo. On je naša mirna luka koja nas štiti od vjetrova negativnosti, iz koje crpimo energiju kada nam zatreba, kao vječiti izvor svjetlosti u nama samima.

Lični razvoj i coaching je alhemija koja u čovjeku beskorisno pretvara u korisno, koja u nama stvara takav energetski prostor potreban da lakše dišemo, mislimo i volimo. On daje nove uvide i perspektive i kreira neke nove svjetove i snove. On je glavni sastojak na putu vašeg ličnog razvoja.

Jednom kada se susretnete sa njim, zavoljet ćete ga toliko da će vam biti prosto žao što se ranije niste odlučili da ga pustite u vaš život  jer vam je uštedio ono najdragocjenije, a to je vaše vrijeme, ali on to zna. On razumije svaku vašu odluku i svjestan da kada je učenik spreman, učitelj će se pojaviti.

Autorica: Marijana Klapić, Trenerica ličnog i profesionalnog razvoja, leadership coach i konsultantica

Prethodni članakObjavljen konkurs Trag fondacije “Fondacija našeg kraja – zajednica se pita!”
Naredni članakVELIČANSTVENE RUKE MEDICINSKE SESTRE