Naslovnica Istaknuto CENTAR SUMERO: Dan otvorenih vrata obilježen bojama i inkluzijom kroz Art Koloniju...

CENTAR SUMERO: Dan otvorenih vrata obilježen bojama i inkluzijom kroz Art Koloniju ”Moja Vogošća”

Savez SUMERO je ove godine uz podršku Općine Vogošća obilježio Dan otvorenih vrata sa posebnim projektom za mlade, Art kolonijom ”„Moja Vogošća“. Prisutnima su prezentirani uspješni rezultati dosadašnjeg rada u lokalnim zajednicama kao i narednih koraci koji su usmjereni ka značajnijem procesu inkluzije i samostalnog života uz podršku osoba sa invaliditetom. Art kolonija se realizira u saradnji sa poznatom, vogošćanskom slikarkom Tamarom Vučinić, a na njoj učestvuje dvadeset mladih sa i bez invaliditeta.

‘’Zahvaljujemo načelniku općine Vogošća g. Migdadu Hasanoviću, vijećnicima kao i svim ostalim predstavnicima koji su posjetili Sumero Centar, te iskazali spremnost da se upoznaju sa svim procesima i svakodnevnicom korisnika programa Stanovanje uz podršku. Art kolonija – Moja Vogošća je organizirana u sklopu Dana otvornih vrata i danas smo pokazali kako mladi iz lokalne zajednice i osobe sa invaliditetom mogu zajedno stvarati umjetnička djela kao format za snažniju inkluziju i upoznavanje. Ako se za jednu kategoriju građana pruži podrška i unaprijedi kvalitet života, to je odmah i veliki benefit za sve građane. Općina Vogošća se pokazala kao lokalna zajednica koja pruža jednake mogućnosti, a to je upravo ono što želimo – društvo jednakih mogućnosti’’ – izjavio je Nermin Cocalić, voditelj Programa Stanovanje uz podršku za osobe sa invaliditetom.

Gledajući sve lokalne zajednice u Kantonu Sarajevu, Općina Vogošća je realizacijom Art kolonije postala začetnik inovativnog pristupa socijalnoj inkluziji kroz umjetničko stvaralaštvo mladih. Značaj ovog projekta za lokalnu zajednicu je višestruk – od prilike za socijalnu integraciju mladih sa intelektualnim teškoćama, do promocije Općine Vogošća kao zajednice koja je otvorena ka svim njenim građanima.

“Iza Saveza Sumero stoji dugogodišnji rad koji doprinosi našoj lokalnoj zajednici. U narednom periodu općina Vogošća će, kao i do sada, nastaviti podržavati rad Centra Sumero kroz projekte, ali i kroz zajednička rješenja. Moramo svi pokazati nivo empatije kako bi osobe sa invaliditetom bile ravnopravni članovi našeg društva i učestvovali u svim procesima kao i ostali građani.” – naglasio je v.d. načelnik Općine Vogošća, Migdad Hasanović.

IZVORsumero.ba
Prethodni članakKo su pobjednice ovogodišnje Vera Šnajder nagrade?
Naredni članakvivo predstavlja novu generaciju čipa za obradu fotografija i otkriva nove tehnologije