Naslovnica Stroga pozitiva CENER 21 vas poziva na webinar: Zeleni razvoj i cirkularna ekonomija na...

CENER 21 vas poziva na webinar: Zeleni razvoj i cirkularna ekonomija na Balkanu – samo konkretno!

CENER 21 vas poziva da se pridružite u četvrtak, 3. juna 2021. u 09:00 sati na webinaru pod nazivom Zeleni razvoj i cirkularna ekonomija na Balkanu – samo konkretno! Webinar koji se organizuje u okviru horizontalnog Growth projekta ima za cilj motivirati ključne interesne strane na pozitivnu promjenu, kroz inspirativne priče o uspješnim poduhvatima u oblasti zelenog razvoja i cirkularne ekonomije, testiranih širom Mediterana.

Konkretna rješenja nastala realizacijom 8 modularnih projekata u okviru zajednice Green Growth (Zeleni razvoj) će podstaknuti interes za primjenu istih na Balkanu.

Predavači na webinaru će voditi učesnike kroz četiri sesije:

Sesija 1 – Pregled napretka ka zelenom razvoju i cirkularnoj ekonomiji na Balkanu

Sesija 2 – Inovativni alati koji podržavaju zeleni razvoj i cirkularnu ekonomiju u malim i srednjim preduzećima

Sesija 3 – Upravljanje otpadom

Sesija 4 – Finansiranje zelenog razvoja i zelene nabavke

Predavači će objasniti koji je nivo primjene rezultata modularnih projekata najodgovarajući (lokalni, nacionalni, regionalni), kakav je potencijal za primjenu rezultata, te koji se izazovi u tom procesu mogu pojaviti.

Green Growth je tematska zajednica koja promovira održivi razvoj u regiji Mediterana, a zasniva se na održivom upravljanju prirodnim resursima jačanjem međusektorskih inovacijskih praksi kroz integrirani pristup teritorijalne suradnje. Zajednicu čini 14 projekata koji povezuju 165 partnera iz 13 zemalja Mediterana, sa ukupnim budžetom od oko 30 miliona eura. Green Growth projekti obuhvataju poljoprivredno-prehrambeni sektor, eko-inovacije, pametne gradove, upravljanje otpadom te finansiranje zelenog rasta, uzimajući u obzir djelovanje na tržište rada kroz poticanje socijalne uključenosti i kreiranje zelenih radnih mjesta.

Projekat Green Growth se realizuje u okviru Interreg MED programa, a službeno je započeo u novembru 2019. godine i trajaće do juna 2022. Organizacija Centar za energiju, okolinu i resurse – CENER 21 je jedan od projektnih partnera projekta čija je uloga prvenstveno u izradi strategije za praktičnu upotrebu rezultata, integriranju i strateškom povezivanju zajedno sa drugim partnerima, ali i organizaciji tematskih transnacionalnih događaja u regiji Balkana. CENER 21 je regionalni lider u Green Growth zajednici čije područje rada obuhvata Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Albaniju.

Preliminarni Dnevni red za webinar možete pogledati ovdje.

Da prisustvujete webinaru i saznate sve o cirkularnoj ekonomiji i njenoj primjeni u različitim sektorima, .

Prethodni članakUpoznajte novo essence Extreme shine volume sjajilo za usne
Naredni članakUbod krpelja – kako postupiti