Naslovnica Stroga pozitiva Budi srce – odvajaj otpad: Novim navikama tokom raspusta do nagrada

Budi srce – odvajaj otpad: Novim navikama tokom raspusta do nagrada

Kampanja Budi srce - odvajaj otpad poziva sve mlade u Kantonu Sarajevo da se uključe i prijave na nagradni konkurs pod nazivom "Usvoji novu naviku tokom raspusta". Riječ je o nastavku aktivnosti u okviru projekata "Efikasan sistem upravljavanja otpadom u Kantonu Sarajevo".

“Budi srce, odvajaj otpad – moto je koji nas inspirira da promijenimo naše navike i postanemo ekološki svjesniji. Cilj nam je obrazovati i inspirirati sve građanke i građane da postanu aktivni učesnici cirkularne ekonomije. Svako u sebi ima moć da pokrene pozitivne promijene u svojoj zajednici, a i šire”, poručuje Samir Arnautović, menadžer projekta iz češke organizacije People in Need.

Prijave su otvorene od 27. juna do 10. jula, kada će stručni žiri koji čine dramska umjetnica Jasna Diklić, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Bojan Hadžihalilović, predstavnik organizacije People in Need i predstavnik KJKP RAD, ocjenjivati radove i proglasiti pobjednike konkursa.

Ranije ove godine Kanton Sarajevo je dobio 275 zelenih otoka za razvrstavanje ambalažnog otpada u okviru projekta “Efikasan sistem upravljavanja otpadom u Kantonu Sarajevo”, koji implementira organizacija People in Need, u partnerstvu sa KJKP RAD Sarajevo i Dekonta, a uz podršku Vlade Republike Češke.

“Uzbuđeni smo što možemo pozvati sve zainteresovane učenike osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo, da sudjeluju u nagradnom konkursu i na taj način započnemo jednu lijepu priču u okviru kojeg će djeca na raspustu sa svojim ukućanima zajedno raditi na razvrstavanju ambalažnog otpada. Kroz nedavno održano školsko takmičenje i prikupljenih 17.000 komada ambalažnog otpada, uvidjeli smo da je svijest o važnosti razvrstavanja otpada kod najmlađih na dosta visokom nivou. I u Republici Češkoj je kampanja o reciklaži bila usmjerena na djecu i zaista se to pokazalo kao ispravan smjer djelovanja. Stoga nam je zaista zadovoljstvo što podržavamo projekat koji ima višestruke koristi za sve generacije”, izjavio je Štepan Šantruček, šef Odjela za razvojnu saradnju pri Ambasadi Republike Češke u Bosni i Hercegovini.

Zainteresirani učenici mogu se prijaviti na temu Budi srce – Odvajaj otpad i to u tri kategorije:

  • Kategorija literarni rad: Esej ili poezija na temu “Budi srce – odvajaj otpad”
  • Kategorija video-rad: Reels ili promotivni video na temu “Budi srce – odvajaj otpad”
  • Kategorija likovni rad: Skica/dizajn murala ili grafita na temu “Budi srce – odvajaj otpad”

Pet prvih nagrada dodjelit će se prvoplasiranima u sve tri kategorije.

Prva nagrada je Poklon bon za nabavku sportske opreme u trgovinama lanca Sport Vision u visini od 300 KM. Druga nagrada je prijenosni bluetooth zvučnik i dodijelit će se pet drugih nagrada drugoplasiranima u sve tri kategorije. Pet trećih nagrada dodijelit će se trećeplasiranima u sve tri kategorije, a to su bluetooth slušalice. Dodijelit će se i petnaest utješnih nagrada – kućnih kompleta za razvrstavanje otpada, bez obzira na kategoriju.

Radove u programu Word, slika (crtež, grafika) ili mp4 formatu možete poslati najkasnije do 10. jula 2023. godine putem e-maila: [email protected].

Pobjednici će biti proglašeni 17. jula 2023. godine, a radovi će biti objavljeni na Facebook i Instagram stranici KJKP RAD.

Pravila nagradnog konkursa, prijavni obrazac i izjavu roditelja za mlađe od 15 godina pronađite na sljedećem linku.

Apliciranjem na konkurs, učesnici i učesnice u potpunosti prihvataju sva pravila koja su navedena u pozivu i prihvataju odluku organizacije People in Need i žirija, koja će biti konačna i obavezujuća.

Prethodni članak Lactalis BH otvorio novi pogon za proizvodnju mlijeka u Gradačcu
Naredni članakBesplatna Help Desk sesiju za poduzetnike