Naslovnica Travel & Gastro Britanski The Times preporučuje Sarajevo kao savršenu destinaciju za vikend odmor

Britanski The Times preporučuje Sarajevo kao savršenu destinaciju za vikend odmor

Pod naslovom „Vodič za grad Sarajevo: vaš idealan vikend odmor“, ugledni londonski dnevni list The Times preporučuje posjetu Sarajevu i „pronalazi historiju i nadu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine“.

„Sa svojom arhitekturom iz otomanskog i austrougarskog perioda, pravoslavnim crkvama, džamijama i dramatičnim geografskim okruženjem – gotovo u potpunosti okruženo planinama – Sarajevo je savršena destinacija za posjetioce koji traže kratki predah u gradu u kojem se isprepliću kulturna raznolikost, odjeci historije i balkanski žamor“, započinje opis Sarajeva londonski The Times.

„Grad u kojem ubijen nadvojvoda Franc Ferdinand, što je bio povod za početak Prvog svjetskog rat,  u skorijoj historiji je bio poprište ratnih dešavanja 1990-ih  i opsade koja je trajala gotovo četiri godine. Ali  mir je donio revitalizaciju i obnovu glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kao i mnoštvo zabavnih mjesta na kojima možete sjediti i uživati u ćevapima i odličnim domaćim vinima. Posjetite Sarajevo sada i uplovite u kaleidoskop drugih svjetova“, navodi se dalje u članku.

Uz preporuke gdje odsjesti, u kojim gastronomskim specijalitetima uživati i šta posjetiti, poput historijskog središta – Baščaršije, zanatske ulice Kazandžiluk, neizostavnog sebilja i jedinstvenog spomeničko-muzejskog kompleksa Tunel spasa koji je tokom perioda opsade bio jedina veza između opkoljenog Sarajeva i ostatka svijeta, The Times ističe kako su cijene u Narodnom pozorištu izuzetno niske u poređenju s evropskim i svjetskim standardima, te predlaže ugodnu noć uz nastup Sarajevske filharmonije.

„Okruženo planinskim vrhovima, Sarajevo je idealna destinacija za zimske sportove, ali ne morate biti skijaš da biste uživali u panoramskom pogledu na grad. Do planine Trebević se može doći žičarom koja vas vodi na 1.160 m nadmorske visine, gdje ćete moći uživati u planinarenju, spektakularnom pogledu na Sarajevo i napuštenoj olimpijskoj bob stazi“, savjetuje ovaj dnevni list.

Za kraj, ako ćete u Sarajevu uraditi samo jednu stvar, The Times poručuje: „Osjetite istinski duh historije na stopama Franca Ferdinanda na skromnom uglu ulice nedaleko od Latinske ćuprije.“ Izvorni članak i utiske koje je za The Times prenijela novinarka Sasha Nugara možete pročitati na linku.

IZVORVisit Sarajevo - TZKS
Prethodni članakOtvoren poziv- Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u BiH
Naredni članakBESPLATNA OBUKA: IZGRADNJA POSLOVNE OTPORNOSTI MIKRO, MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA