Naslovnica Biznis kutak Besplatan alat za procjenu digitalne performanse vašeg poslovanja

Besplatan alat za procjenu digitalne performanse vašeg poslovanja

Da bi ste znali gdje Vas digitalizacija poslovanja može odvesti sutra, potrebno je da znate gdje se nalazite danas. Provjerite svoju digitalnu performansu u 6 poslovnih oblasti i naš digitalni savjetnik će Vam dati osnovne preporuke kako da iskoristite svoj digitalni potencijal za rast Vaše kompanije.

Nedovoljan stepen digitalizacije koči rast privatnog sektora u Bosni i Hercegovini. Unatoč brzom tempu rasta IKT industrije, domaća ekonomija ne uspijeva iskoristiti nove tehnologije i inovacije za jačanje konkurentnosti i povećanje proizvodnje. Pandemija COVID-19 ukazala je na neophodnost ubrzane digitalne transformacije u svim granama industrije, a digitalizacija poslovanja opravdano se smatra pokretačem promjena, nudeći nove izglede za rast.

I pored svog značaja za ekonomiju, digitalizacija nema istaknuto mjesto u relevantnim dokumentima koji definiraju politike i strateške smjernice za razvoj. Saradnja između rastućeg IKT sektora i drugih industrija je na relativno niskom nivou. Ograničene su i usluge i proizvodi za podršku poslovanju, što je posebno izraženo u oblasti podrške digitalizaciji poslovanja i drugim poslovnim inovacijama.

UNDP DigitalBIZ projekat predviđa pružanje podrške institucionalnim partnerima te a posebno pružateljima usluga za razvoj poslovanja (npr. privredne komore, razvojne agencije, inovacijski centri, tehnološki parkovi itd.) u stvaranju povoljnog okruženja za razvoj digitalne ekonomije odnosno povećanje produktivnosti postojećih ekonomskih sektora, rastućih novih tržišta i sektora, kao i ubrzanje ukupnog ekonomskog rasta kroz digitalne inovacije.

Pružatelji usluga za razvoj poslovanja, mikro, mala i srednja preduzeća

DigitalBIZ projekat provodi procjenu digitalne performanse i spremnosti preduzeća putem online alata „Digitalni puls“. DigitalBIZ projekat predviđa saradnju s pružateljima usluga za razvoj poslovanja kako bi te organizacije unaprijedile svoju ponudu usluga za digitalizaciju poslovanja na bazi identificiranih nedostataka u digitalnim kapacitetima preduzeća u Bosni i Hercegovini. U konačnici, DigitalBIZ planira primijeniti mjere podrške za digitalizaciju mikro, mala i srednja preduzeća, uključujući obuku i mentorstvo, te pružanje poticaja u cilju digitalne transformacije njihovog poslovanja.

Digitalni puls

Digitalni puls je baziran na upitniku koji je 2018 godine razvila Trgovinska komora Luksemburga u okviru nacionalnog Digital Luxembourg projekta, čiji cilj je digitalizacija ekonomije ove zemlje. Poslovne oblasti za procjenu, pitanja i odgovori, sistem ocjenjivanja i kategorije digitalnih profila su prevedeni, revidirani i prilagođeni potrebi mikro, malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini. UNDP je razvio online platformu www.digitalnaekonomija.ba čiji glavni sadržaj trenutno je Digitalni puls – alat za samo-procjenu digitalne zrelosti bosanskohercegovačkih kompanija. Na osnovu podnesenih odgovora, sistem kreira set osnovnih preporuka za digitalnu transformaciju kompanija.

Prethodni članakBESPLATAN MENTORSKI PROGRAM: Unaprijedi svoju freelance karijeru
Naredni članakRodne nejednakosti i njihove posljedice na tržište rada