Naslovnica Biznis kutak Beehold najuspješniji startup Tech Boost Stars programa

Beehold najuspješniji startup Tech Boost Stars programa

Održano Tech Boost Stars pitch takmičenje u Sarajevu: Beehold je najbolji regionalni startup

U Sarajevu je u petak održan Demo dan u sklopu Tech Boost Stars-a koji predstavlja završnicu prvog realizovanog akceleracijskog programa regionalnog karaktera za tehnološke startupe koji je okupio ukupno 50 startupa iz šest zemalja Zapadnog Balkana – Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.
Nakon višemjesečnog rada i priprema, 12 startup-a koji su proglašeni finalistima pred-akceleracijskog Tech Boost programa sinoć je predstavilo svoje biznise, nadmetajući se za glavnu novčanu nagradu u iznosu od 15.000 eura uz mogućnost osiguravanja budućih većih investicija za svoje kompanije.

Svoje poduzetničke investicijske ideje predstavili su startupi: GoGender i YuMeets iz Bosne i Hercegovine, Kamino Technologies i Roll+ iz Hrvatske, Rainbow Kids iz Albanije, GoBeyond i Dyvo sa Kosova, Bintern i Kenzo iz Sjeverne Makedonije, Neebee i KLIK i Beehold iz Srbije. Prezentovana rješenja evaluirala je stučna komisija, a pobjedničkim startup-om proglašen je Beehold iz Srbije, koji je nagrađen glavnom novčanom nagradom.Dodatno, startup GoGender iz Bosne i Hercegovine nagrađen je od strane Digital Den, crnogorskog i regionalnog HUB-a, MTSB nagradom (Montenegrin Tech and Startup Bridge). Riječ je o programu američkog State Department-a koji omogućava startup-ima sa Zapadnog Balkana prezentovanje svojih ideja u SAD pred investitorima, predstavnicima VC fondova, ali i upoznavanje sa glavnim akterima američkog startup ekosistema.

Startup scena ubrzano se razvija, a region Zapadnog Balkana postaje sve atraktivniji za investitore i ostvarivanje prekogranične saradnje. U prilog tome govori i činjenica da su regionalni startup-i osigurali rekordan iznos investicija u 2021. godini. Stoga je Fondacija 787, koja implementira Tech Boost, kroz ovaj program razvila jedinstvenu Mrežu poslovnih anđela iz BiH. Krajnji cilj je uspostavljanje bolje saradnje među regionalnim mrežama, koja bi ponudila kvalitetniji pristup alternativnom finansiranju za startup zajednicu u zemljama Zapadnog Balkana.
IZVORFondacija787
Prethodni članakU povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, u nedjelju: Ekopak organizuje zabavne radionice za mališane u Pionirskoj dolini
Naredni članakZalipie: Cvjetno selo U Poljskoj