Naslovnica Biznis kutak BBI banka i Ministarstvo privrede KS: 49,5 miliona KM za privrednike po...

BBI banka i Ministarstvo privrede KS: 49,5 miliona KM za privrednike po stopi od nula posto

Bosna Bank International (BBI) i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo  potpisali su danas ugovor o  poslovnoj saradnji u vrijednosti od 49,5 miliona KM za plasiranje sredstava uz 100 posto subvenciju troškova profitne marže. Na ovaj način privrednicima sa područja KS je omogućeno da u BBI banci dobiju finansijska sredstva po stopi od nula posto.

BBI banka obezbijedila je u ovu svrhu 49,5 miliona KM iz vlastitih izvora, a Ministarstvo privrede KS pokriva troškove regresiranja profitne marže, pa će privrednici dobiti sredstva po stopi od nula posto, nakon subvencije. Maksimalni iznos finansiranja po jednom korisniku je milion KM, sa rokom otplate u zavisnosti od vrste i visine zahtjeva za finansiranje do 84 mjeseca. Prioritet u ostvarenju prava na poticajna sredstva finansiranja imaju poslovni subjekti koji u podnesenom zahtjevu za finansiranje navedu da će obezbijediti nova zapošljavanja. Stimulativna finansijska sredstva namijenjena su subjektima za obezbjeđenje tekuće likvidnosti, produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, nabavku osnovnih sredstava i investicije i finansiranja za trajna obrtna sredstva.

“Kao lider na tržištu BiH u implementaciji subvencioniranih linija finansiranja, mi u BBI banci smo spremni da i putem ovog projekta pružimo podršku i omogućimo razvoj i napredak domaćih kompanija sa područja Kantona Sarajevo” izjavio je Nedžad Gušić, član Uprave BBI banke za korporativno bankarstvo.

Trajnu opredijeljenost BBI banke za učešće u projektima koji za cilj imaju da privrednim subjektima osiguraju pristup povoljnim finansijskim sredstvima potvrđuju i podaci da je u dosadašnjem radu, BBI na osnovu programa subvencioniranih linija širom BiH, alocirala skoro 250 miliona finansijskih sredstava za preko 660 klijenata. Samo u saradnji sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, kroz slične programe u posljednjih šest godina, BBI je alocirala 122 miliona KM za 200 klijenata.

“Realizacijom finansijske linije sa 100% subvencioniranom profitnom stopom omogućavamo podršku kompanijama da dođu do neophodnih finansijskih sredstava pod povoljnijim uslovima. To podrazumijeva da privrednici u principu imaju na raspolaganju besplatna finansijska sredstva”, kazao je ministar Privrede KS Adnan Delić, dodajući da je ovogodišnja finansijska linija fleksibilnija u oblasti prihvatljivih djelatnosti koje će imati pravo na korištenje ovih sredstava.

Javni poziv uskoro će biti objavljen u medijima i na web stranici BBI banke i Ministarstva privrede. Zainteresirani privrednici pozivaju se da se obrate BBI banci za realizaciju finansiranja.

Prethodni članakJAVNI POZIV za dodjelu sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa zapošljavanja osoba sa invaliditetom
Naredni članakSlatki Derbi Željo-Sarajevo