Naslovnica Savjetnici Barbara Grgurić: Hrabrost je pokazati osjećaje

Barbara Grgurić: Hrabrost je pokazati osjećaje

Da znaš samo koliko često čujem od poduzetnih, snažnih žena da su ponosne na sebe koliko su jake i sigurne u sebe jer ne pokazuju osjećaje. I ništa ih ne može pokolebati. I skroz ih razumijem jer suvremeni način života gura osjećaje pod tepih, i želi samo angažman, rezultat, profit.

A razumijem i da ipak postoji, možda još uvijek skriveni razlog, u ljubavnom životu za to. Jer skrivanje osjećaja sigurno nije nastalo preko noći niti zato jer joj je bilo lijepo u vezi. Naprotiv, takav gard nastaje nakon hrpe razočarenja i boli u srcu. I sama sam bila nekad ponosna na sebe jer nisam pokazivala šta se događa unutar mene.

Sa svojim klijenticama, na samom početku našeg rada veoma često pojašnjavam da ranjivost tj.pokazivanje osjećaja nije nikako slabost, naprotiv!


I vjerovala ili ne, muškarci obožavaju žene koje pokazuju osjećaje.

Što je uopće ranjivost?

  • Ranjivost je biti u stanju odmah prepoznati svoje osjećaje čim se pojave, a ne da nam srce lupa, steže nas u grlu, a mi ne kužimo da se nešto događa unutar nas. Često klijenticama skrenem pažnju da stanu i pogledaju u sebe i osvijeste kako se ovaj čas osjećaju jer im to jednostavno promakne.
  • Ranjivost je biti u stanju osjećati svoje osjećaje, a ne bježati od njih. Bijeg od lošeg raspoloženja mi žene često radimo tako da odemo u shopping, potrošimo brdo love na stvari koje nam ne trebaju i onda se nakon početnog zanosa osjećamo još gore jer smo potrošile novac nešto što nam uopće ne treba i nije nam riješilo problem. A pobjegnemo i u previše posla, previše vježbanja, nađemo ljubavnika i sl.
  • Ranjivost je prihvaćati svaki osjećaj koji nam se pojavi. Jer oni postoje s razlogom i nije smak svijeta kada smo razočarane ili bijesne. I ne treba odmah posezati za nekom tabletom za smirenje. Uostalom, osjećaj nestaje tako da ga osjećamo, ne da ga potisnemo.
  • Ranjivost je biti hrabra i otvoreno pokazati što osjećaš, naročito u vezi. Jer inače  je tako pusto za srce i dušu. I nekako bljutavo. Ono, kao juha bez soli. Znaš one parove koji sjede jedan pored drugoga, a točno vidiš da među njema nema bliskosti i da samo odrađuju brak. Koji to mora biti život, ha!
  • Ranjivost je znati upravljati na adekvatan način svojim osjećajima, olitiga ne raditi dramu, ne histerizirati, ne inatiti se, već konstruktivno znati kako da se osjećaj potroši prirodnim putem. Pisanje za otpuštanje koje dajem uvijek svojim klijenticama je tu zlata vrijedno! Sve do jedne mi kažu da bez toga više ne bi mogle u životu.

I mogu ti reći da sam prije nekih 20-ak godina i ja bila apsolutni zombi što se tiče pokazivanja osjećaja. Bilo me sram pokazati tugu i bol.

Plakala sam isključivo sama sa sobom, rijetko. I bila sam ponosna radi toga koliko sam jaka. I ono što je najtužnije od svega, nitko me nije mogao ni upoznati jer ja to nisam dozvoljavala. I propuštala sam toliko divnih događaja u životu radi toga.


Nitko se nije mogao ni povezati sa mnom. I uopće nisam kužila poantu kada mi je dečko koji mi se sviđao na faksu rekao:“Barbara, ne mogu se boriti s tobom protiv tebe.“

I zbilja sam sretna sam jer je to davna prošlost za mene. I danas bez straha uživam u svakoj svojoj emociji, svakom svom osjećaju. I obožavam pogledati u sebe i otkriti zašto mi se neki osjećaj javio. Jer osjećaji su nam genijalni vodići u životu. Ako ih znamo prepoznati i protumačiti kako treba, bez petljanja ega i nesvjesnih uvjerenja.

I moram ti priznati da mi nije do toga bilo lako doći. Trebalo je rada i rada na sebi, uz pomoć mog coacha, da dođem do današnje razine gdje prepoznajem svoje osjećaje momentalno. I da primim poruku što mi poručuju i da to iskoristim za sebe. I da ih znam adekvatno ishendlati, bez drame, koliko god to nekada zahtjevno bilo.

A ono što mi je najljepše od svega je da svoje osjećaje bez ikakvog problema mogu pokazati i reći dragim ljudima; u ljubavi, prijateljstvu, obitelji i u poslu.

I vjeruj mi, nema jačeg osjećaja od onog kada je netko uz tebe i razumije te dok ostvaraš srce i dušu. Neprocjenjivo! ❤

***

Barbara Grgurić je Love Coach za uspješne biznis žene, a njen rad možete pratiti na FB stranici Obnovi ljubav kao i web stranici www.obnoviljubav.com

Prethodni članakPromocija knjige “Putuj sa mnom na Zapad da upoznaš Istok” 17. aprila u Sarajevu
Naredni članakTuristički inkubator za mlade