Naslovnica Intervju Arijana Kovačević: Unikatne haljine NIT osvajaju tržište sa jedinstvenim dizajnom

Arijana Kovačević: Unikatne haljine NIT osvajaju tržište sa jedinstvenim dizajnom

Modna dizajnerica i umjetnica, Arijana Kovačević je vlasnica modnog studija NIT koji se na bh. tržištu već pozicionirao kao brend ženske odjeće sa veoma specifičnim dizajnom i u plus size varijantama.

Ovaj modni studio se razvio iz porodičnog biznisa kojeg je prije devet godina pokrenula Arijanina majka, Samka Kovačević od koje je tokom svog školovanja na školi primijenjenih umjetnosti – smjer tekstilni dizajn, naučila sve o šivanju, materijalima, tehnikama oslikavanja i izradi aplikacija. Zahvaljujući timskom radu, modni studio NIT svaki mjesec proizvede novu kolekciju. Specifičnost haljina i ostalih odjevnih predmeta je u posebnom načinu izrade. Budući da svi modeli nastaju crtani rukom, bez šnita i za svaki se kreira posebna aplikacija ili dodatak, kupci znaju da su vlasnici unikatnog komada odjeće.

Odjeća koju proizvodite ima zaista poseban dizajn, motive i dodatke. Kako izgleda proces izrade jedne haljine ili tunike?

Poseban fokus i interesovanje mi je oslikavanje haljina i tunika. U prodaji se pokazalo da za takve odjevne predmete postoji veliko tržište u Sarajevu, ali i šire budući da se moje kreacije i odjeća prodaju u cijeloj BiH. Sve što sam naučila pohađajući Umjetničku školu mi je poslužilo u stvaranju modela koji su posebni, tehnički i vizuelno, te sam se uvijek trudila da u svaki komad odjeće unesem djelić tradicije i bogate kulturne baštine sa naših prostora. Proces izrade zaista dugo traje, jer prvo crtam linije modela, zatim biram najkvalitetniji materijal, pravim različite uzorke i testiram izdržljivost, stanje nakon pranja i skupljanje materijala. Tek kada odredim kvalitet, prelazi se u fazu dizajniranja modela. Ne koristim šnitove jer ne želim serijsku proizvodnju. Svaki komad je unikatan, crta se rukom i potom šije, a oslikavanje i dodaci dolaze kasnije.

Imate veliki broj kupaca, šta je to što ih toliko privlači da kupuju odjeću NIT?

Moj cilj je ponuditi moderne i jedinstvene odjevne predmete, sa tradicionalnim šavovima i elementima naše kulturne baštine. Povezati prošlost sa današnjim tekstilom i tehnologijama kako bi se osigurao kvalitet i zadovoljstvo kupaca, a koji su upravo to prepoznali u kolekcijama. Zbog užurbanog načina života, savremena žena teži ka odjevnim predmetima napravljenim od prirodnih materijala, šivanih tako da ti odjevni predmeti zadovoljavaju potrebu za nesputanim pokretom i praktičnošću. 

U ponudi imate modele i u plus size verziji koji su elegantni, ali se i posebno dizajniraju kako bi osigurali udobnost nošenja i pokreta?

Svjedoci smo da se trenutno tržište uglavnom koncentriše na vitke i mlade žene. Naši modeli su namijenjeni samosvjesnim ženama koje uživaju u tome da budu upečatljive, drugačije i slobodne. Upravo to je ono što im pružaju naši proizvodi, bez obzira koliko godina imale i koji konfekcijski broj nosile. Kupci su inspiracija, slušam šta nam govore i prilagođavamo se njihovim potrebama. Zato nam se vraćaju, a mi njihovu lojalnost uvijek nagradimo sa posebnim popustom ili poklonom.

Modni studio NIT je prepoznatljiv po inovacijama. Ovog mjeseca krećete sa SHOWroom danima. O čemu je riječ?

Želimo svojim kupcima omogućiti interakciju i učestvovanje u procesu proizvodnje njihove haljine, tunike, hlača i slično. Svaki mjesec će tokom tri dana kupci moći posjetiti naš studio, pogledati osnovni model koji smo kreirali, odabrati dodatak koji žele ili oslikavanje kako bi dali jedinstveni pečat odjeći koju nose. To je i prilika da među prvima vide kolekciju koja će biti u prodaji naredni mjesec i odaberu modele prije nego ih prezentiramo na našoj web stranici i društvenim mrežama.

Modele iz najnovije kolekcije možete pogledati na web stranici modnistudionit.baFB stranici ili na adresi Hamdije Kreševljakovića 61./Papagajka.

IZVORpoduzetnica.ba
Prethodni članakSandra Zaimović: Gubitak
Naredni članak10 dana očinskog odsustva za očeve: Direktiva EU o ravnoteži