Naslovnica Stroga pozitiva Argumenti za zagovaranje boljeg pravnog okvira za filantropiju

Argumenti za zagovaranje boljeg pravnog okvira za filantropiju

Predstavnice i predstavnici 23 organizacije i institucije vodili su vrlo interesantne diskusije na sastancima tematskih zagovaračkih timova koji su održani 22.02.2022. i 23.02.2022. godine u Sarajevu u okviru programa “Pravni okvir za filantropiju”

  • U Bosni i Hercegovini hrana se uništava dok istovremeno postoji velika društvena potreba za njom. 
  • Zabilježena suma davanja iz dijaspore je u 2021. godini iznosila preko 600.000 EUR i taj iznos kao i broj instanci davanja mogli bi biti povećani ukoliko bi organizacije građanskog društva mogle putem online donacija primati donacije iz dijaspore. 
  • Pojmovi donacija, aktivnost od općeg društvenog značaja i humanitarna aktivnost nisu jasno definisani u zakonu.

O ovim temama su predstavnice i predstavnici 23 organizacije i institucije vodili vrlo interesantne diskusije na sastancima tematskih zagovaračkih timova koji su održani 22.02.2022. i 23.02.2022. godine u Sarajevu. 

Na sastanku zagovaračkog tima koji se bavi smanjenjem uništavanja hrane, Biljana Dokić Đorđević, direktorica Trag fondacije, je upoznala učesnike i učesnice sa tokom i rezultatima kampanje “Spasimo hranu“ koja je provedena u Srbiji od 2019. do 2021. godine. Vuk Vuković iz Fondacije Catalyst Balkans je predstavio rezultate istraživanja o stanju u javnim kuhinjama i deponijama u BiH. Učesnice i učesnici su zajednički doradili i usvojili argumente za oslobađanje donacija hrane pred istekom roka od PDVa, kao poreski priznatog rashoda. Opis i plan kampanje će biti podijeljen sa članicama tima u mjesecu martu. 

Sastanak zagovaračkog tima koji se bavi online donacijama je počeo prezentacijom Vuka Vukovića koji je predstavio podatke o davanju iz dijaspore koje sakuplja i objavljuje Catalyst Balkans. U 2020. godini dijaspora je donirala 9,7% ukupno zabilježene sume, a oblasti za koje se najviše davalo su borba protiv COVID-19 pandemije, podrška marginaliziranim grupama i smanjenje siromaštva. Informacije koje sakuplja Catalyst Balkans o BiH su dostupne na stranici www.bihdaruje.org. Na sastanku se diskutovalo o izazovima sa kojima se udruženja i fondacije susreću prilikom pokušaja da preko banaka otvore mogućnost primanja online donacija, te su predstavljena tri primjera organizacija u BiH koje posjeduju mogućnost on-line donacija koja im je omogućena prije 2020. godine. 

Zagovarački tim koji se bavi definicijama je uspješno došao do nacrta najvažnijih pojmova za filantropiju, a to su pojmovi donacija, aktivnost od općeg društvenog značaja i humanitarna aktivnost. Lista argumenata sa kojima će se lobirati donosioci odluka je dopunjena na sastanku. 

Program „Pravni okvir za filantropiju“ provodi Fondacija Mozaik zajedno sa partnerskim organizacijama (Fondacija Hastor, Udruženje Pomozi.baMreža za izgradnju mira, Fondacija Trag i Catalyst Balkans) uz finansijsku podršku USAID-a

IZVORlonac.pro
Prethodni članakKako provjeriti brzinu i kvalitet web stranice – GTMETRIX
Naredni članakUzgoj povrća za vlastite potrebe: Šta uzgajati u malim baštama?