Naslovnica Zdrav život Anisa Durmišević: Yoga terapija

Anisa Durmišević: Yoga terapija

Moje putovanje je započelo prije nekih sedam godina. Nikakav poseban razlog nisam imala da krenem na časove yoge – jednostavno sam osjetila poziv. Duži niz godina sam razmišljala o njoj ali otvaranje studija u mojoj neposrednoj blizini, bio je više nego znak. Ja kažem da nisam ja ta koja je otišla na yogu, već je ona došla meni. I tako je sve krenulo. Inače, po zanimanju sam ekonomista, dugi dio niz godina sam radila kao novinar i pri tome još završila Srednju Medicinsku školu. Strastvena sam planinarka. Dvije ljubavi imam – jednu da me vine u visine i drugu, yogu da bude moje utočište; da me usmjerava, drži fokusiranom na ono što je zaista bitno.

Kako sam bila najredovnija na praksama, ali i u svaku ulagala maksimalno truda, instruktorica mi je predložila da razmislim o tome da odem na obuku za yoga učitelje. Prvo sam bila pomalo skeptična – mislila sam da sam nedorasla, da nisam još uvijek dovoljno „dobra“ a onda sam se jednostavno usudila. Željela sam ozbiljnu edukaciju, pa me put odveo u Beograd do dvije fenomenalne učiteljice – Marte Jovanović i Nine Lazić, koje opet, rade po licenci međunarodno priznate i poznate Yoga Alliance International, India. Njihov certificirani učitelj postala sam početkom 2020. godine. Ja sam već tada znala je to jedino čime želim u svom životu da se bavim.

Za one koji ne znaju, postoji više pravaca yoge. Konkretno, ja sam učitelj Hatha yoge, vjerovatno najpoznatije od svih. Međutim, obzirom na moju vezu sa medicinom i ljubav koju gajim prema istoj, odlučila sam se posvetiti posebnoj oblasti zvanoj Yoga terapija, univerzalnom spoju medicine i yoge.

Šta je to, zapravo, Yoga terapija?

Da bi odgovorili na ovo pitanje trebamo bar pokušati objasniti šta je to yoga, uopšte. Ova kompleksna, drevna disciplina u svojoj najkraćoj verziji bila bi definirana kao „jedinstvo tijela, uma i duha“. Ako bi posmatrali yogu sa naučnog stanovišta, ona je nauka o životu i kao takva bi trebala biti uključena u svakodnevni život.

Nema nikave sumnje da hatha yoga značajno poboljšava kvalitet života. Ona je postala veoma važna zdravstvena nauka. Sve studije ikada napravljene govore u prilog ovome. Međutim, ne smijemo zanemariti ni jedan drugi aspekt a to je kako ona djeluje na dublje slojeve ličnosti. Ako  posmatramo osobu kao cjelinu (a to je jedino i ispravno!), znaćemo da fizičko tijelo nije jedino na čemu treba da radimo. Glavni cilj je stvoriti ravnotežu između aktivnosti i procesa fizičkog tijela, uma i energije (duha). Nikada čovjeku nauka yoge nije bila potrebnija nego danas.

I ovdje dolazimo do pojma Terapeutske yoge. Dugi niz godina izučavala se veza između asana (vježbi) i njihovih zdravstvenih benefita. Iako je u dalekim počecima, zdravstveni benefit praktikovanja yoge bio svojevrstan “nus efekat“, danas je postala zdravstvena nauka komplementarna konvencionalnoj medicini. Sve više liječnika širom svijeta svoje pacijente upućuje na yogu.

Terapeutska yoga je specifična po tome što zahtijeva budan odnos između učitelja i praktikanta. Zahtijeva maksimalnu angažiranost i posvećenost onoga ko vodi ove časove. Ne tretira površnost, te stoga koristimo pomagala poput blokova, kaiševa, bolstera i sl. Na taj način, učenicima/polaznicima nudi se veća sloboda, brže savladavanje prepreka, kao i osjećaj zadovoljstva. Godine, baš kao ni fizička sprema, niti fleksibilnost nisu nikakva prepreka, jer je praksa prilagođena pojedincu u odnosu na njegove godine, granice i mogućnosti. Nikada, ali nikada ne prelazimo granice svojih realnih mogućnosti. U asanama se zadržavamo duže, tehnike disanja (pranayama) su obavezan dio časa, i za kraj, duboko, svjesno opuštanje. Jačamo cijelo tijelo, ali postepeno bez da forsiramo tijelo da prelazi svoje limite!

Najveći naglasak je na kičmenom stubu. Procjenjuje se da čak 80 % prakse posvećujemo asanama gdje je naglasak na zdravlju stuba našeg tijela. Danas da gotovo i nema pojedinca koji nema neki problem sa pomenutim. Bolna stanja kičme postala su naša svakodnevnica. Tu je yoga apsolutno dominantna disciplina. I ne samo to.

Nauka i zvanična medicina su dokazale da terapeutska yoga značajno pomaže kod:

  • Bolova u leđima, vratu i zglobovima;
  • Deformiteta kičme;
  • Reguliše krvni pritisak;
  • Pomaže kod astme i respiratornih tegoba;
  • Utiče na rad hormona a naročito efikasnom se pokazala u tretiranju poremećaja rada štitne žlijezde;
  • Menstrualnih tegoba i tegoba uzrokovanih menopauzom i posebno kod
  • Anksioznog poremećaja i blažih oblika depresije.

Sve ovo razlozi zbog kojih bi trebali redovno praktikovati yogu. Proces starenja ne možemo zaustaviti, ali kvalitet života svakako možemo znatno poboljšati. Yoga neće samo uticati na vaše fizičko zdravlje. Ona će vam ponuditi alate, ona zapravo sama po sebi jeste alat pomoću kojega ćete se bolje nositi sa izazovima svakodnevnog života. Učiniće da naučite da živite u sadašnjem trenutku, jer na koncu, to je jedini koji imamo.

Yoga je prekrasna i veoma kompleksna disciplina. Za mene je ona način života. Svoje školovanje sam nastavila i trenutno pohađam školu jednog od najboljih učitelja svijeta iz oblasti terapeutske yoge, Noah McKenna.

Namaste!

Ukoliko želite iskusiti Hatha yogu ili Yoga terapiju Anisu možete pronaći u Centar transformacija.

Prethodni članakRezultati manifestacije prvi Dani dijaspore EXPO BH GRADOVA
Naredni članakZvanično je krenulo online glasanje za BigBang – Kanton Sarajevo