Naslovnica Zdrav život Amila Hanušić: Mrtvo dizanje – kralj svih vježbi

Amila Hanušić: Mrtvo dizanje – kralj svih vježbi

Amila Hanušić je trenerica koja puno pažnje posvećuje vježbama gipkosti, ravnoteže i snage.

Dok smo 80-ih svi sa čuđenjem i pomalo divljenjem gledali u Jane Fondu i njene djevojke u pripijenim trikoima kako skakuću u ritmu muzike na malom ekranu, 90-ih je fitness scenu okupiralo mišićavo muško tijelo u liku Silvester Stalonea i Arnold Schwarzeneggera.

Bilo da volite uzano tijelo Claudie Shiffer ili ogromne mišiće Ronnie Colemana, tijelo morate staviti u pogon. Vježbanjem.

Od početka vremena čovječanstvo je ovisilo o atletskim sposobnostima. Čovjek je koristio tijelo kao alat za lov i preživljavanje. Sve velike imperije (Rim, Ģrčka, Egipat…) su stavljale bitan akcenat na fizičku spremu i mentalnu snagu.

Pa šta nam se onda desilo u zadnjih 30 godina? (Uzimam u razmatranje samo period od Stalonea do danas.)

Desila nam se modernizacija,i ndustrijalizacija, materijalizacija. Počeli smo sve više da stvaramo, sve manje da gradimo. Stvaramo klikom, pritiskom na dugme, iz udobnosti fotelja i kauča. Klik tamo, klik ovamo, klik, klik, klik…. Rijetki su oni koji grade, lopatom, ašovom, rukama i nogama. Njive obrađuju mašine, cvijeće ne sadimo već kupujemo “gotovo” u saksijama, i mogu ovako do unedogled, skapirali ste poentu. I sad se pitate kakve veze sve to ima sa fitnessom. Pa ima.

Danas kada uđemo u većinu fitness centara najveći dio prostora zauzimaju sprave poput traka za trčanje, tredmila, pokretnih stepenica … I svi trče. Trčimo i dalje za materijalnim, za poslom, za vremenom. Trčimo satima, preznojavamo se, sve sa ciljem bržeg gubitka sala i viška kilograma koje smo godinama taložili klikčući iz one iste fotelje sa sredine priče u nadi da će isto tako nestati – jednim klikom.

Gdje je nestalo svo ono željezo iz 90-ih? Ono koje su Stelone i Schwarzenegger vukli, podizali, nosili u cilju izgradnje što veće mišićne mase? Ili nam to željezo više nije potrebno? Jer se sada vrhuncem treninga smatra ako odradimo par serija bench pressa i par serija biceps pregiba i sve zalijemo protein shakeom od čokolade? Pitam ja vas.

Danas kada su informacije o treningu, vježbama, načinu izvođenja vježbi i svim ostalim segmentima treninga lako dostupni putem interneta, ljudi zapravo najmanje ZNAJU trenirati. Zato vam ja kažem: Klikni na taj google, youtube, instagram, pronađi dobar trening, pomjeri se da “mrtve” tačke i UMRI MUŠKI NA MOJ ZNAK.

Izvođenje vježbe mrtvo dizanje
IZVORAmila Hanušić
Prethodni članakLjetna škola novinarstva za mlade
Naredni članakSpektakularni No Borders Orchestra u petak u u Sarajevu