Naslovnica Stroga pozitiva Alternativni način gradskog prevoza za zdraviju okolinu

Alternativni način gradskog prevoza za zdraviju okolinu

Oriflame je globalna kozmetička kompanija koja prodaje i distribuira proizvode u više od 60 zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, gdje uspješno posluje već 23 godine. U tako velikoj proizvodnji i distribuciji, teško je izbjeći i negativan uticaj na prirodu. Međutim, u Oriflameu je ljepota puno više od izgleda. Ljepota je u i promjenama koje pomažu da svijet oko nas bude bolje mjesto i da čuvamo prirodu i njene resurse. U Oriflameu se vjeruje da svako može da bude dio prelijepe promjene, a već duže od jedne decenije sistematski se pokušava smanjiti negativan uticaj na prirodu.

Amela Barleci, Izvršna direktorica BeeBee kompanije i direktorica Oriflame kompanije za BiH, Alma Kratovac

Cilj kompanije je da postane održiva kompanija, što se ogleda u brojnim ekološkim inicijativama. Samo neke od njih su: korištenje čestica pilinga 100% prirodnog porijekla – bez mikroplastike; svi materijali koji se koriste za maramice za čišćenje kože, maske za lice i blazinice za uklanjanje laka za nokte su biorazgradivi, 99% papirne ambalaže i printanih materijala je iz certificiranih i recikliranih resursa, a u Oriflame postrojenjima se koriste 100% solarna energija, energija vjetra i hidroenergija.

Oriflame Bosna i Hercegovina u skladu s ovim odredbama, pokušava što više u praksi motivisati svoje članove i širu sredinu da dijele njihove vrijednosti i uvjerenja i potiče ih na očuvanje prirodne sredine. Nažalost, poznato je da stanovnici Sarajeva, Tuzle, Zenice i drugih urbanih sredina žive u najzagađenijim gradovima u Evropi po pitanju kvalitete zraka, što posebno kulminira u zimskim mjesecima. Da bi potakli što više ljudi na korištenje alternativnih vidova transporta, čime se može značajno smanjiti CO2 emisija i emisija drugih štetnih gasova, kompanija Oriflame BiH je nakon uspješnih akcija prethodnih godina, kao što su pošumljavanje terena na području brda Hum, i plogging tj. čišćenje područja Vilsonovog šetališta od smeća tokom aktivnosti joggiranja, ušla u saradnju sa kompanijom BeeBee, koja pruža sistem javnog prevoza putem električnih romobila u Sarajevu.

Direktorica Oriflame kompanije za BiH, Alma Kratovac

“BeeBee timu je izuzetno drago kada svjetske kompanije poput Oriflamea prepoznaju važnost ovakvih projekata za širu zajednicu i nadamo se da ćemo se u bliskoj budućnosti širiti i na druge gradove u Bosni i Hercegovini gdje ćemo nastaviti našu uspješnu saradnju i mijenjanje ljudskih navika na bolje, ’’ izjavila je Amela Barleci, Izvršna direktorica BeeBee kompanije.

Iz kompanije se nadaju da će ovime još više podići svijest građana o važnosti očuvanja kvalite zraka, smanjenja gužvi u saobraćaju i da ako se posvetimo nečemu i radimo zajedno, nema ograničenja u onom što možemo postići.

Prethodni članakBingo dani u CineStaru Sarajevo od 12. do 20. juna
Naredni članakUtrka “Vienna Run4Lifestyle 10K Night Run” najavljena za 09.07.2021.