Naslovnica Iz mog ugla Alma Softić: Ne mijenjaj posteljinu četvrtkom

Alma Softić: Ne mijenjaj posteljinu četvrtkom

Ja nisam od onih sujevjernih, ja čvrsto stojim na zemlji i za sve pronalazim logično objašnjenje jer nam je sve od Boga dato. Imam samo par tih nekih usađenih vjerovanja koja se po ženskoj strani prenose već nekoliko generacija sa koljena na koljeno.

Evo, ja vam nikad za nikad četvrtkom ne mijenjam posteljinu. I svi se mogu upišati, usrati, povratiti, prosipati bilo šta po čaršafima i jastučnicama četvrtkom, ali dok petak zvanično ne osvane, ništa se ne dira. Tako meni rahmetli mama rekla, a njoj njena mati, a evo sada moj stariji sin ne da ženi četvrtkom da promijeni posteljinu.

Nisam ja kao mlađa u to vjerovala i tako sam jednog davnog četvrtka samo čaršaf promijenila na svom krevetu, a brat je isto veče zavrsio na hirurgiji u Tuzli na komplkovanoj operaciji slijepog crijeva. Stoga me shvatite. Posteljina četvrtkom jok! Moja svekrva recimo, obavezno četvrtkom, uoči petka mijenja posteljinu i to njoj baš onako produžava život.

Koliko god dražesna bila, crna mačka kad mi se ukaže na putu ja ko na dugme tri puta sočno pljunem. Znam nije damski, ali je jače od mene i taman da je kraljica ispred mene, ja jednostavno moram tri puta pljunuti i nesreću otjerati. I mirna.

Razbijeno ogledalo kažu donosi sedam godina nesreće. I “Najbolji” je baš neki dan nehotice razbio moje obostrano ogledalo, doduše samo sa jedne strane, one što uvećava i bore i dlačice. Sad čekamo da vidimo koga će od nas ta nesreća pogoditi. Niko nije tačno precizirao da li onog ko ga razbije ili onog čije je ogledalo. Ostaje da se vidi.

Ni u horoskope i astrologiju ja nešto pretjerano ne vjerujem ali me retrogradni Merkur redovno pogodi. Čim mi krene naopako, inače moj bogat ljubavni život, dobijem kaznu za parkiranje na najglupljem mogućem mjestu (ne znam ni kako me nađu), porazbijam čaše, ugljenišem nešto u rerni, pokvari mi se mašina, vaga iznenada pokaže par kila više, ja se odmah obratim Velikom bratu, izguglam i kažem sebi: ” Znala sam, retrogradni ponovo!”.  “On” dolazi nekoliko puta godišnje i nekako nenajavljeno ti napravi totalnu zbrku u ionako komplikovanom životu, poslu i odnosima. I svaki put te iznenadi novim “bedovima”. Na to jednostavno ne možes biti spreman. Samo se primiris i pustiš da te dobro “izduha”. Jer prođe on. Ostane kolateralna šteta. Baška materijalna, baška emocionalna.

Stručnjaci su potvrdili ovaj fenomen tako da i ja polako prihvatam da je život i trnje, a ne samo ruže. Oni to zovu moždana magla. Strpljivo sačekam da se magla raziđe i da nastavim polako borbu sa životom. Normalnim. I još imam pun mjesec koji kao dukat žut obasja moj krevet i ili sugestivno ili misteriozno utiče na moj “well being”. Ne spavam i nisam nekako svoja. A i on mi neku moždanu maglu pravi.

Na kraju ću spomenuti propuh ili promahu. “Najbolji” tvrdi da to ne postoji i da to ja umišljam, a ja je kroz ključaonicu osjetim i odmah me žigne uho, zaboli glava i čekam kad će mi se usta okrenuti. A vi, kako ste?

IZVORAlma Softić FB
Prethodni članakRaspisan poziv za Seed Money Facility projekte u okviru Programa za dunavsku regiju 2021-2027.
Naredni članakCrveni križ općine Ilidža: Radionica prve pomoći