Naslovnica Preporučujemo Alijine čarobne lutke

Alijine čarobne lutke

Priča o Aliji Suljić iz Orašja koja je započela izradu lutki prije tri godine nakon rođenja svoje unuke, postala je prava inspiracija za sve one koji se bave ručnim radom. Ova svestrana medicinska sestra svojim unikatnim lutkama daje karakter prikazujući na njihovim licima različite osjećaje kao što su veselje, ljutnja ili sram. Alijina kreativnost i strast prema izradi lutaka inspirirana je lutkama koje je vidjela u grupi koju je pratila, a ideju je dobila kada je poželjela svojoj unuci pokloniti unikatnu lutku iz bajke.
„U jednoj grupi sam vidjela lutke koje proizvodi jedna gospođa iz Srbije. To mi je dalo ideju da probam mojoj unuci da izradim lutke. Počela sam s izradom lutki iz bajki. Najprije je to bila Snježana i 7 patuljaka, a poslije mi je ideje davala i moja unuka.” – kaže Alija.
Nakon uspjeha sa Snježanom i sedam patuljaka, Alija je nastavila razvijati svoje vještine i stvorila je jedinstvene lutke koje su postale popularne na društvenim mrežama.
Svaka Alijina lutka je posebna i drugačija od prethodne.

„Radila sam i personalizirane lutke meni dragim osobama, a svaka od tih lutki imala je nešto specifično što je veže za osobu za koju sam je pravila. „ – kaže Alija.
Ona pridaje važnost detaljima, a čak i sam kostur lutke zavisi od toga kakav će finalni produkt biti. Kao inspiracija služe joj bajke, vilenjaci i patuljci koji je oduševljavaju, kao i njihovi čarobni šeširi ili cipelice.
Iako pronalazak materijala za izradu lutki predstavlja izazov za Aliju, ona ne odustaje od svoje strasti. Ona naručuje materijale preko Interneta, a sve što radi radi svojim rukama. Za izradu jedne lutke potrebno joj je sedam ili više dana, a njena najveća podrška su joj njezini ukućani.


„Muž mi je kupio mašinu za šivenje. Bila je polovna i odmah se pokvarila, tako da sve što radim radim svojim rukama. Nije mi uvijek lako, jer nemam gdje pronaći repromaterijal. Čak i vunu moram naručivati preko Interneta. Onda kada sam počinjala s izradom lutki nitko mi nije htio reći gdje mogu da kupim vlasi za kosu u našoj državi, tako da radim sa vunom i zadovoljna sam.” – navodi ona.

Alija je postala prava umjetnica u izradi lutaka, a njezina strast i kreativnost su zarazne. Njezine čarobne radove možete pogledati na njezinoj FB stranici koja nosi naziv Ali – ručni rad ili putem istoimenog Instagram profila. Svi koji vole unikatne i posebne stvari će sigurno pronaći nešto za sebe u Alijinim lutkama.

Tekst pripremila: Samra Šakanović-Prgić

Prethodni članakApliciraj za stipendiju za IT obuke
Naredni članakInternet trgovina u BiH tek je na početku svog razvoja