Naslovnica Savjetnici Adla Kahrić: Šta su krpelji i zašto je potrebno da ih se...

Adla Kahrić: Šta su krpelji i zašto je potrebno da ih se čuvamo

Lijepo vrijeme nam je već došlo, a sa njim dolaze i nama ne toliko dragi gosti – krpelji.

Šta su to doista krpelji i zbog čega je doista potrebno da se čuvamo saznajmo u nastavku teksta!

Krpelji su mali člankonošci koji prenose različite patogene i uzrokuju bolesti i smrt kod ljudi, domaćih i divljih životinja. Lajmska bolest je zasigurna najpoznatija, a o njoj ćrmo detaljnije drugi put. Glava im je srasla sa grudnim košem. Većina krpelja ima četiri životna stadija: jaja, larva, nimfa i adult. Imaju tri (larva) odnosno četiri para nogu (nimfe i adulti)

Gdje ih nalazimo?

Krpelji žive u šumama, nisko raslinje, grmovitim i visokotravnatim staništima, na vlažnim i sjenovitim mjestima (najčešće do 1m). U gradovima ih možemo pronaći u parkovima, vrtovima i kućnim dvorištima.

Kako se hrane?

Nakon što se izlegu iz jaja, krpelji moraju jest krv u svakom stadiju kako bi preživjeli. Bitno je naglasiti da krpelji svoju žrtvu ne traže aktivno, kao npr. komarci, nego u travi, granama i listovima grmlja čekaju prolazak domaćina – životinje ili čovjeka. Također oni se ne kreću mnogo, te udaljenost koju mogu preći ovisi o razvojnom obliku, koje sam već na početku navela. Životni ciklus krpelja može da iznosi i do tri godine, te kako bi uspješno prelazili iz jednog stadija u drugi potrebno je da imaju domaćina.

Nekada prođe i tri godine kako bi neki krpelji završili svoj puni životni ciklus i njima je potreban veći broj domaćina. Ipak, veliki broj njih ugine jer ne uspiju pronaći domaćina za svoje slijedeće hranjenje. S druge strane, neke vrste krpelja preferiraju da se hrane istim domaćinom kroz sve životne cikluse.

Šta onda uraditi da bi se osjećali sigurno u prirodi?

  • Preporučuje se nošenje odgovarajuće odjeće i obuće (nositi hlače dugih nogavica, majice ili košulje dugih rukava i zatvorena obuća)
  • Izbjegavati provlačenje kroz grmlje i ležanje na tlu
  • I ne zaboravite pregledati sebe i djecu nakon izlaska i to primarno, zatiljak, vrat, prepone, pazuhe, stomak i područje iz koljena, kako bi na vrijeme reagovali.

I naravno, uživajte u sunčanim danima i prirodi!

Prethodni članakSavjeti za čitanje naljepnica na kozmetičkim proizvodima
Naredni članakSvjetski dan prava životinja – 05.juni