Naslovnica Biznis kutak 9. DANI PODUZETNIŠTVA ŽENA OD 8. D0 12. MAJA U SARAJEVU

9. DANI PODUZETNIŠTVA ŽENA OD 8. D0 12. MAJA U SARAJEVU

Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini po deveti put organizuje „Dane poduzetništva žena 2023“ koji će se održati od 8. do 12. maja 2023. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i u hotelu Terme na Ilidži. Osnovni cilj Dana je umrežavanje poduzetnica, identifikovanje prepreka i pronalaženje rješenja koja će olakšati poslovanje bh. poduzetnica u cijeloj BiH.

Ovogodišnji Dani počinju Warm-up eventom „Žensko liderstvo“ na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, 8. 5. u ‘5 do 12’ u eNet centru (III spratu). Na događaju učestvuju: Dr. sc. Benjamina Karić, gradonačelnica Grada Sarajeva, Prof. dr. Jasmina Selimović, dekanica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Azra Hadžiahmetović, univerzitetska profesorica, bivša ministrica Vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i zastupnica u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, Sabina Softić, partnerica u revizija i voditeljica Deloitte-ovog ureda u BiH, te Hana Hadžiavdagić, novinanrka i najpoznatija bh. influenserka.

Dani poduzetništva se nastavljaju u hotelu Terme na Ilidži 11. i 12. maja gdje će oba dana trajati Sajam poduzetništva žena na kojem će svoje proizvode i usluge predstaviti vrijedne bh. poduzetnice iz cijele Bosne i Hercegovine. Kako je osim uvezivanja i novih kontakata neophodno da poduzetnice stiču nova znanja i vještine, četvrtak, 11. 5. je rezervisan za edukaciju, te će taj dan biti održane tri radionice – 1. Pristup finansijama za mala i srednja preduzeća, 2. Značaj HR-a za uspješno vođenje firme i 3. Mogućnost i izazovi modernog marketinga i prodaje.

Petak, 12. maj je rezervisan za Završnu konferenciju Dana poduzetništva žena, koja će se sastojati od tri panel diskusije, a konferenciju će otvoriti predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH – Aida Zubčević, direktorica Finance in Motion BiH – Mejra Juzubašić Bajgorić i članica GIZ gender focal pointa – Šejla Mujačić.

U panelu „Mogućnosti i prepreke saradnje poduzetnica regiona i njihova saradnja sa poduzetnicama iz EU“ govoriće: Yešim Sevig, predsjednica Udruženja poduzetnica „Kagider” iz Turske, Nasia IOANNIDOU, direktorica Udruženja poduzetnica Sege iz Grčke, Valentina Disoska predsjendica Udruženja poslovnih žena Sjeverne Makedonije, Ljubica Kostić predsjednica  Udruženja poslovnih žena Crne gore, Evisi KOPLIKU, Regional Cooperation Council, Branka Aralica, direktorica Mrežnog podjetinški inkubatora Vrelec d.o.o. iz Slovenije, Sofija Bajić predsjednica Udruženja poduzetnica „Biznis na štiklama“ i Ivana Frančić Šarlija, voditeljica finasija u Ugostitelsjko-trgovačkom preduzeću Best d.o.o.

U drugom panelu „Potencijal podrške dijaspore za razvoj poduzetništva žena u BiH“ će govoriti  Merima Avdagić, USAID Dijaspora, Željka Šećerbegović, Svjetski Savez Dijaspore Bosne i Hercegovine i Lejla Tinjić Zaimović, Business Women of Bosina and Herzegovina – Beč, te Dr. Samir VILDIĆ – Predsjednik UO Fondacija Poduzetnika u BiH.

„Uticaj recesije na mala i srednja preduzeća i razvoj poduzetništva“, biće tema trećeg panela, na kojem će diskutovati: Amra Livanjak, Ministarstvo privrede SBK, Stjepan Dujo, načelnik Općine Novi Travnik, Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo, Senajid Đozo, direktor Fondacije Impakt i Dijana Adilović, pomoćnica direktorice Federalnog zavoda za zapošljavanje. Moderatorica na sve tri panel diskusije biće Amela Keserović Polić.

Fokus ovogodišnjih Dana poduzetništva žena 2023 je povezivanje regionalnih i bh. poduzetnica, ali i onih iz dijaspore koje mogu unaprijediti zajedničke odnose i omogućiti bolji plasman domaćih proizvoda na inostrano tržište.

Realizaciju 9. Dana preduzetništva žena 2023 su pomogli: Entrepreneurship Academy power by EFSE, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ u Bosni i Hercegovini, Federalni zavod za zapošljavanje Federacije Bosne i Hercegovine, Investicijska fondacija „Impakt“, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Prirodna izvorska voda „Leda“ d.o.o., Poslovne žene Bosne i Hercegovine, Radio M i Radiotelevizija Bosne i Hercegovine.

Učešće na Danima poduzetništva žena 2023 je otvoreno bez plaćanja kotizacije, ali uz obaveznu prethodnu registraciju. Detaljnu agendu i obrazac za registraciju potražite OVDJE.

Prethodni članakPlavi telefon BiH: Tu smo za vas
Naredni članakNeil Perkin na drugom Social Media Summitu