Naslovnica Preporučujemo 8. FEDU: FESTIVAL UMJETNOSTI, MAŠTE, RADOSTI I LJUBAVI OD 3. DO 7....

8. FEDU: FESTIVAL UMJETNOSTI, MAŠTE, RADOSTI I LJUBAVI OD 3. DO 7. MAJA

Od 03.-07.05.2022. u sklopu Dana Kantona Sarajeva i Dana Općine Stari Grad održava se 8. Festival dječije umjetnosti na nekoliko lokacija u Sarajevu: Pozorište mladih (takmičarski pozorišni pregram), BKC ( radionice, naučni skup, muzička takmičenja, promocije), Cineplexx (dječiji filmovi), Biblioteka Dječija kuća Grbavica (okrugli sto na temu bajka), Srednja škola primijenjenih umjetnosti (izložba), CKM Općine Centar (dječije predstave) i Historijski muzej (radionice). Festival se odvija i u Kaknju: KSC Kakanj (predstave) i Gradska biblioteka Kakanj (književni karavan), u Biblioteci u Brezi i u Goraždu (književni karavan), u Tešnju (predstave), te u Tuzli (BKC Tuzla i MIOC – Međunarodni interaktivni otvoreni centar ( književne, baletne i muzičke radionice).


FEDU festival će biti otvoren u utorak, 3. maja u 11 sati u Pozorištu mladih, nakon čega će biti odigrana predstava GP Jazavac iz Banje Luke “Ježeva kućica”. Isti dan muzičko otvorenje Festivala imat ćemo sa našim prvim talentima koji će pokazati svoje izutetne koncertne sposobnosti. Riječ je o višestruko nagrađivanim sestrama tinejdžerkama iz Tuzle, Melinom (klavir) i Lamijom Šišić (violina).Festival dječije umjetnosti je internacionalni, takmičarski umjetnički festival koji potiče i razvija dječije i stvaralaštvo za mlade te autorsko stvaralaštvo za djecu i to kroz izdavaštvo, nove naslove, audio i vizualnu kulturu, teatar, umjetničke radionice, književnost, ples, film, slikarstvo i muziku, uz njegovanje bh. autorskog izraza.
Na ovaj način razvija se književna, pozorišna, likovna i muzička umjetnost u BiH, otvaraju nove mogućnosti recepcije i perspektive, te proširuju horizonti u cilju približavanja bogatoj tradiciji evropske kulturne scene.
Ovogodišnji, 8. Festival dječije umjetnosti objavio je tri konkursa:

1.Konkurs za učenike osnovnih škola za najbolju bajku

2.Konkurs za afirmirane književnike za djecu – za najbolju bajku

3.Konkurs za prijavu pozorišnih predstava za djecu i mlade

Rezultat konkursa je odabir najbolje bajke za djecu i najboljeg dječijeg rada na temu bajke koje će bit dodijeljene na završetku Festivala, 7. Maja u BKC-u u 11 sati.

Produkcija 8. FEDU obuhvaća izvođačke aktivnosti u toku programskog takmičarskog dijela Festivala od 3. do 7.5.2022.godine (otvaranje FEDU, program, takmičenja u pet kategorija, radionice, revijalni program, off program, koncerti, dodjela nagrada, zatvaranje).

CIJELI PROGRAM 8. FEDU JE POTPUNO BESPLATAN.

U toku Festivala djeca i roditelji potpuno besplatno mogu pogledati 10 teatarskih predstava iz Regije (najboljih po ocjeni selektora) i 3 dječije predstave koje su produkt školskih dramskih sekcija iz FBiH, pet filmova koje je selektirala naša uvađena rediteljica Ines Tanović i koji će biti prikazivani u Cineplexxu, koncerte na otvaranju i zatvaranju FEDU, takmičenja za najboljeg gitaristu i najbolji vokal, izložbe istaknutih umjetnica Lejle Ćehajić i Elme Alić-Šobot, promocije slikovnica, Kids bazar u BKC-u, likovne radionice Emira Durmiševića, kao i druge kreativne programe profesionalnih umjetnika.

NAGRADE 8. FEDU
U okviru 8. FEDU dodjeljuju se slijedeće nagrade:
Grand prix pod nazivom AIDIN MASLAČAK TEATAR– najbolja predstava, najbolji glumac i glumica, najbolja režija, dramski tekst, scenografija i kostim. Publika dodjeljuje nagradu Najjači aplauz.
AIDIN MASLAČAK BAJKA – za najbolje književno ostvarenje afirmiranih pisaca
Najbolje mlado spisateljsko pero “AIDA” – za najbolje književno ostvarenje učenika osnovnih škola
AIDIN MASLAČAK ART – za dosage u likovnoj i primijenjenoj umjetnosti
AIDIN MASLAČAK NOTE – za dosage u muzičkoj umjetnosti
AIDIN MASLAČAK KINEMA – nagrada publike za najbolji film

Nagrade za najbolju bajku i mlade kreativce u svim oblastima umjetničkog stvaralaštva su novčanog karaktera, koje su omogućili prijatelji i partneri Festivala: Porsche BH, Gadžo komerc, Messer Tehnoplin, Lutrija BH, Gebruder Weiss, BH Telecom, Geotec i Discover Me Academy.
Festival su podržali: Općina Stari Grad, Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacija za muzičke, scenske i likove umjetnosti, Fondacija za izdavaštvo, Fondacija za bibliotečku djelatnost.
Zahvaljujemo se i našim medijskim pokroviteljima: Hayat TV, Agenciji Fena, Radiju Antena i Radiju Stari Grad.

Zahvaljujemo se svim institucijama koje su prepoznale vrijednost ovoga jedinstvenog festivala koji omogućava mladim kreativcima da pokažu svoje talente, svoj djeci da uživaju u kulturi čitanja, gledanja umjetničkih programa i njegovanju najplemenitijih vrlina, kao i onima koji cijeli život nesebično pomažu da djeca stasaju u dobre ljude i iskažu se na polju života.

Dolazak na programe 8. FEDU se može najaviti na mail: [email protected] i tel. 061 859 303.

A dodatne informacije na www.fedu.ba

Prethodni članakRazvoj poslovnih ideja, zabava i nagradni fond od 5.000,00 KM razlozi za prijavu na Startup Weekend Mostar
Naredni članakIstorijski podsjetnik: Zašto obilježavamo 1. maj?