Naslovnica Istaknuto 5 razloga za posjetiti Ravno ove jeseni

5 razloga za posjetiti Ravno ove jeseni

Smješteno iznad Popovog polja, 15-tak kilometara od obale Jadranskog mora, Ravno je najmanji grad u Bosni i Hercegovini, ali i naselje sa nevjerovatno bogatom turističkom ponudom. Donosimo vam 5 razloga zbog kojih biste ove jeseni trebali posjetiti Ravno.

1. Vjetrenica

Najpoznatija pećina u Bosni i Hercegovini, koja svojim spektakularnim ukrasima zadivljuje od davnina, ime je dobila po jakom „vjetru“, odnosno strujanju zraka koje posjetitelje dočekuje na ulazu. Vjetrenica je dom oko 200 različitih životinjskih vrsta, što je čini prvom u svijetu po bioraznovrsnosti. Ukupna dužina pećinskih kanala je preko sedam kilometara, a turistima je na raspolaganju 600 metara uređenih i osvjetljenih staza. 

Cijene ulaznica u Vjetrenicu

  • Odrasli – 10 KM
  • Penzioneri – 10 KM
  • Studenti – 10 KM
  • Djeca do 15 godina – 8 KM
  • Djeca do 4 godine – gratis
Pećina Vjetrenica

2. Biospeološki muzej

O bogatstvu Vjetrenice i čitavog kraja može se mnogo saznati kroz posjetu Biospeološkom muzeju Vjetrenica, prvom takvom u svijetu. Muzej se nalazi u obnovljenoj tradicionalnoj hercegovačkoj kući, a posjetiteljima pruža uvid u 16 veoma zanimljivih zbirki.

Drveni ćamac pronađen u Vjetrenici

3. Biciklistička staza Ćiro

Žila kucavica ovog dijela Hercegovine bila je uskotračna pruga kojom je vozio Ćiro. Pruga je ukinuta 1976. godine, a prije nekoliko godina rodila se ideja za njezinu revitalizaciju kao biciklističke staze. Staza vodi od Mostara do Dubrovnika, a poznati magazin „Lonely Planet“ ju je 2019. uvrstio na popis 10 destinacija koje bi trebalo posjetiti. U Ravnom su na nekoliko mjesta posjetiteljima na raspolaganju bicikli, koji se mogu besplatno koristiti i tako istraživati bogatstvo tog kraja.

Bicikli besplatni za korištenje posjetitelja

4. Manastir u Zavali

Na padinama brda Ostrog u naselju Zavala, samo stotinjak metara od Muzeja Vjetrenice nalazi se pravoslavni manastir Vavedenja Presvete Bogorodice, koji se u pisanim izvorima prvi put pominje 1514. godine, a poznat je i po tome što je u njemu dio svog monaškog života proveo sveti Vasilije Ostroški. Manastir je zaštićeni spomenik Bosne i Hercegovine.

Manastir Zavala

5. Obnovljene željezničke stanice

Zgrada nekadašnje željezničke stanice na uskotračnoj pruzi u Ravnom danas je Hotel Stanica Ravno, koji nudi smještaj, restoran i vinski bar u podrumu, u kojem se, dok je uskotračna pruga saobraćala, nalazio zatvor. A u nekadašnjoj stanici u Zavali nalazi se odlična Gostionica Zavala, koja nudi vrhunsku ponudu hrane i pića.

Gostionica Zavala
IZVORodmoriubih.ba
Prethodni članakTop 7 ideja za nezaboravan jesenji vikend na stazama Via Dinarice
Naredni članakEkopak obnovio eko-kućicu u O.Š. “Aleksa Šantić” iz Sarajeva