Naslovnica Preporučujemo 28. Sarajevske večeri muzike

28. Sarajevske večeri muzike

Sarajevske večeri muzike, dvadeset i osme po redu, ljubiteljima umjetničkog izražaja ponudit će četiri cjelovečernja koncerta u periodu od 8. do 13. maja 2022. godine. Nakon dva izdanja realizirana u sjeni pandemije COVID-19, ovogodišnji SVEM publici se vraća u svom punom sjaju.

Koncerti će biti realizirani na lokaciji Narodnog pozorišta Sarajevo, te u okviru koncertne sale “Cvjetko Rihtman” – Srednja muzička škola Sarajevo. U nastojanju da javnosti pruži potpun muzički doživljaj organizator je programski fokus postavio veoma široko te isti obuhvaća izvedbe iz domena solističke, ali i reprezentativne literature kamernog muziciranja.

Sarajevske večeri muzike donose defile renomiranih umjetničkih imena, a tome je dokaz i prvi koncert na kome će se javnosti predstaviti flautista Emmanuel Pahud zajedno s orkestrom Sarajevske filharmonije, a pod dirigentskom palicom Evana Alexisa Christa. Druga koncertna noć rezervirana je za brass kvintet Contrast, dok će na trećem festivalskom koncertu nastupiti perspektivni duo u sastavu violončeliste Isaka Haračića i pijanistice Sonje Marković. Završnica Sarajevskih večeri muzike, ovaj put, proteći će u znaku interpretacije afirmiranog violiniste Sergeja Krylova, koji će nastupiti uz Sarajevsku filharmoniju predvođenu bosanskohercegovačkom dirigenticom Samrom Gulamović. Kao i svake godine Festival nosi i snažnu pedagošku poruku – u vidu rada sa studentima i učenicima muzike, a koju već tradicionalno predvodi istaknuti umjetnik Ranko Rihtman u saradnji sa Srednjom muzičkom školom Sarajevo.

Radionice će se realizirati od 9. do 13. maja 2022. godine.

Prethodni članakEdukativni događaj: Recepti za uspješnu online kampanju u BiH
Naredni članakObilježavanje Dana Evrope uz Dane evropskog filma